Industriarbetarnas tidning

3-procents lönepåslag i tysk industri

21 augusti, 2007

Skrivet av

Löneökningarna i tyska verkstadsindustrin kommer att bli minst 3 procent i år. Det hävdar tyska metallfacket IG Metalls förhandlingschef Oliver Burkhard, just nu på Sverigebesök.

Hur mycket de tyska metallarbetarlönerna ökar är en återkommande trätofråga mellan arbetsgivare och fackliga företrädare i Sverige.

Detta beror på att Tyskland är svensk industris viktigaste exportmarknad. Det är där de flesta av konkurrenterna finns. Löneutvecklingen i Tyskland påverkar den svenska löneutvecklingen. Sverige följer Tyskland.

Svenska arbetsgivare har intresse av att säga att löneökningarna i Tyskland inte är så höga. Och motsatt har svenska facket ett intresse av att bevisa motsatsen.

Nu säger alltså tyska metallfackets förhandlingschef att löneökningarna i snitt kommer att bli strax över 3 procent.

Avtalet, som slöts i Tyskland i våras, säger visserligen 4,1 procent. Men det är bara minimilönerna som höjs med den procentsatsen. Den verkliga lönen höjs med en lägre procentsats. Den höjningen regleras inte i det centrala avtalet utan görs upp lokalt ute på företagen.

Därför blir den genomsnittliga lönehöjningen för hela verkstadsindustrin lägre än höjningen av avtalets minimilöner. Men hur mycket lägre? Det påverkar debatten om det svenska löneutrymmet.

Företrädare för Teknikföretagen brukar säga att löneökningarna i tysk verkstadsindustri inte brukar vara högre än någon enstaka procent.

IG Metalls förhandlingschef Oliver Burkhard spår en 3-procentig ökning.

– Det är goda tider i tyska industrin. Vi hör inte längre hot om att flytta tillverkningen till låglöneländer i öst. Företagen har fullt upp att producera.

Produktionen ökar med 6 procent i år och produktiviteten stiger.

– Sedan vi tecknade förra avtalet 2005, har 200 000 nya jobb skapats i verkstadsindustrin. Då sa arbetsgivarna att avtalet var för dyrt och att det skulle leda till arbetslöshet och utslagning. Nu vet vi sanningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.