Industriarbetarnas tidning

Kvinnlig arbetsskada värderas lågt

28 augusti, 2007

Skrivet av FREDRIK WÅHLSTEDT

Kvinnor drabbas oftare än män av arbetsskador. Men hälften så många kvinnor som män får sina arbetssjukdomar godkända. Det skriver LO-Tidningen i senaste numret.

– Om en man och en kvinna har samma symptom och säger exakt samma sak till läkaren får de ändå olika bemötande och behandling. Man tar kvinnors smärta på mindre allvar.

Det säger Svend Erik Mathiassen, professor vid Centrum för belastningsskador vid högskolan i Gävle till LO-Tidningen.

Den största delen av arbetsskadorna drabbar anställda inom de tyngsta jobben. Inom industrin arbetar många kvinnor under samma villkor som män. Maskiner och arbetsprocesser är i allmänhet skapade utifrån en manlig norm. Men också lågintensiv belastning är vanligt förekommande och leder till skador, exempelvis inom den grafiska industrin. På detta område pågår för närvarande forskning. Men först om många år väntas forskningen kunna visa på en entydig bild.

Belastningsskador är de vanligaste arbetsskadorna bakom förtidspension. Det är också i hög utsträckning kvinnor som drabbas. Men symptomen visar sig oftast efter lång tid. Det är då svårt att koppla skadan till arbetet. Smärta i rygg och leder bedöms som diffusa symptom och kopplas istället ihop med åldersförändringar. Resultatet är att kvinnor oftare än män förlorar pengar då de skadas på jobbet. Detta eftersom de går miste om den livränta som ska täcka upp uteblivna intäkter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.