Industriarbetarnas tidning

”Kvinnorna drabbas hårdast”

22 augusti, 2007

Skrivet av

Kvinnorna drabbas hårdast av att sjukdom och vård av sjuka barn drar ner ersättningen från a-kassan.
– Det är ren diskriminering, säger Ann-Christin Ahlberg, socialdemokratisk riksdagsledamot.

– Det är ingen nyhet att det är fler kvinnor än män som stannar hemma när barnen är sjuka. De nya reglerna slår extra hårt mot kvinnor, säger Ann-Christin Ahlberg (s), ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Kvinnor har lägre lön än män, går oftare på deltid och drar det största lasset när barnen är sjuka. Enligt Försäkringskassans statistik från 2006 tar kvinnorna ut 64 procent av dagarna med tillfällig föräldrapenning (vård av sjukt barn).

Någon ordentlig jämställdhetsanalys gjordes aldrig innan regeringen drev igenom förändringarna av arbetslöshetsförsäkringen, säger Ann-Christin Ahlberg.

Sedan årsskiftet är beräkningsreglerna för a-kassan nya. Den som söker ersättning från a-kassan får en normalarbetstid uträknad. Från den tiden dras till exempel dagar med vård av sjukt barn eller egen sjukdom. Ju lägre normalarbetstid, desto lägre a-kassa.

Förr fanns en hjälpregel som innebar att normalarbetstiden beräknades utifrån den tid som personen varit anställd att arbeta, även om personen varit frånvarande från jobbet.

Men den hjälpregeln tog myndigheten IAF (inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen) bort vid årsskiftet. Dels fanns det egentligen inget stöd för en sådan hjälpregel ens i den gamla lagen. Dels gjorde regeringens nya beräkningsregler att den var omöjlig att ha kvar.

Effekterna av att hjälpregeln försvann såg oppositionen redan när den nya lagen drevs igenom.

– Vi såg tidigt hur tokigt det skulle slå. Det slår så extra hårt mot kvinnor med små barn, säger Ann-Christin Ahlberg.

Protestera mot försämringarna i a-kassan och läs om IF Metalls kampanj.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.