Industriarbetarnas tidning

Oro för prisat läs­projekts framtid

3 augusti, 2007

Skrivet av

I höst fortsätter ”Läs för mig pappa!” med populära lästräffar för pappor och deras barn. Men projektet hotas av regeringens beslut att dra in statsbidraget till En bok för alla.

Över 1 200 pappor i de olika LO-förbunden har hittills tagit chansen att delta i projektet ”Läs för mig pappa!”. I höst finns möjligheten igen i Skellefteå, Luleå och Uddevalla. Och i Sandviken är dagarna så populära att de har blivit en del av den ordinarie verksamheten i IF Metalls avdelning.

Åke Dansk är ansvarig för projektet på IF Metall i Sandviken. Nu är han orolig för att projektet ska drabbas av ett regeringsbeslut.

– Det är en katastrof om En bok för alla inte får fortsatt bidrag.

Böckerna som delas ut under lästräffarna kommer från En bok för alla. Sedan 1976 ger de ut kvalitetsböcker till lågt pris tack vare statligt stöd. Men i somras fick förlaget veta att stödet dras in helt från och med nästa år. Frågan är om förlaget kan fortsätta att ge ut böcker och driva läsfrämjande verksamheter trots de nya ekonomiska förutsättningarna. Därför är det osäkert om En bok för alla kan fortsätta att delta i projektet ”Läs för mig pappa!”, som de var med att starta 1999.

– Vi vill gärna jobba vidare med projektet, men frågan är om det finns några pengar till det, säger Kent Eriksson på En bok för alla.

I början av september träffas ”Läs för mig pappas” styrgrupp för att se hur det är möjligt att genomföra verksamheten i framtiden.

– LO-facken och ABF driver ”Läs för mig pappa!” i samarbete med oss. Projektet kanske kan överleva även om En bok för alla försvinner, säger Kent Eriksson.

Projektet som går ut på att få män att läsa fler böcker själva och för sina barn har haft effekt. En utvärdering visar att läsandet bland männen som deltagit ökar.

– Det märks i biblioteket också. Det kommer fler pappor dit med sina barn, berättar Åke Dansk.

– Ibland lämnar de barnen där en stund när de ska göra ett ärende på stan. Jag tycker det är en bra barnpassning. Då får de gå där och filosofera lite och lära känna biblioteket.

En första namninsamling mot regeringens beslut att dra in statsbidraget gav 3 000 namnunderskrifter. Nu har en ny namninsamling startats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.