Industriarbetarnas tidning

Polska tryckare tjänar som svenska

8 augusti, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Polska tryckare kan i dag tjäna lika mycket som sina svenska kollegor. Det gäller framför allt yrkesutbildade grafiker i storstäderna.

– För kvalificerad personal i Baltikum och Polen har löneutvecklingen varit dramatisk de senaste åren, säger Peter Elofsson, fabrikschef på Sörmlands Grafiska Quebecor i Katrineholm.

När Grafiska Fackförbundet nyligen deltog i en nordisk konferens berättade ett par rulloffsettryckare från Polens största tryckeri Winkowski att de tjänar 20 000-25 000 kronor i månaden.

– Det är samma nivåer som hos oss, säger Grafikernas avtalssekreterare Tommy Andersson.

Den här bilden bekräftas av Hans Engström, vd för Sörmlands Grafiska Quebecor.

– En polsk förstetryckare har i dag en snittlön som motsvarar vad en svensk tryckare tjänar i månaden innan skifttillägg, säger han.

Men den här utvecklingen gäller fortfarande en liten grupp. Skillnaderna mellan olika yrkeskategorier, branscher och geografiska områden kan vara stora.

Från en förstetryckare till ett biträde kan det vara ett rejält hopp. Bokbindare tjänar ännu mindre och handlar det om enklare manuellt arbete, som att paketera, kan timlönen ligga på tio kronor i timman.

Utanför storstäder som Warszawa ligger lönerna också klart lägre, berättar Tommy Andersson.

Dessutom har tryckarna i Baltikum och Polen ofta resultatorienterade löner (löner som varierar beroende på hur bra företagen går) och minimal anställningstrygghet.

– Det är marknaden som styr, säger Andrzej Matla på den polska fackliga organisationen Solidaritet.

Trots att det alltså rör sig om ett mindre antal grafiker som fått det bättre ser Tommy Andersson en strimma hopp i utvecklingen.

– En högre lönenivå i Polen minskar risken för lönedumpning i Sverige.

De senaste tio åren har den polska ekonomin växt i snabb takt, men snittlönen för en polsk industriarbetare är fortfarande bara en åttondel av vad en svensk kollega tjänar.

I dag tar många polska byggnadsarbetare, svetsare och andra yrkesarbetare lågprisflyget till Irland, England och Norge för att arbeta. Enbart i England jobbar omkring 250 000 polacker. I vissa branscher råder redan brist på arbetskraft i Polen, trots att arbetslösheten ligger på 18 procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.