Industriarbetarnas tidning

Robotar räddar jobben

15 augusti, 2007

Skrivet av

DA-ANALYS: Förr hette det att robotar och automatisering hotade jobben. Nu räddar de arbetstillfällen.

Beslutet hos den multinationella amerikanska kontraktstillverkaren Sanmina-SCI att flytta tillverkning från Ungern till svenska Forserum är ett exempel på hur satsningar på robotar både kan rädda och skapa jobb.

Sanmina-SCI dök upp i Sverige för ett tiotal år sedan. Det var en entré vid precis rätt tillfälle.

Ericsson hade just bestämt sig för att göra sig av med det mesta av den egna produktionen i egen regi och istället låta underleverantörer ta över. Svenskarna fick lära sig ett nytt ord: outsourcing.

Vinnarna av outsourcing-trenden – de mestadels amerikanska kontraktstillverkarna – ställde sig på kö för att ta över den produktion som storföretagen inte längre var intresserade av. Med få undantag hamnade tillverkningen i låglöneländer i Asien, Mexico och Östeuropa.

Men att outsourca kanske inte blev det lönsamma lyckopiller många företag hoppats på.

För drygt två år sedan kunde Dagens Arbete presentera den första större studie som gjorts inom svensk industri om outsourcingens resultat. Undersökningen hade gjorts bland 267 svenska verkstadsföretag av en grupp forskare.

Studien visade att de snabba vinsterna uteblivit. Och att nya fördyrande kostnader stött till.

Snart kom allt fler signaler att outsourcing-trenden började mattas av. Häromveckan kunde det engelska affärsmagasinet Economist redovisa att outsourcingen bromsats upp.

Enligt en konsultstudie minskar nu antalet kontrakt där företag – mestadels storföretag – lägger ut uppgifter på underleverantörer i framför allt låglöneländer. Dessutom minskar värdet på kontrakten. Det finns inte längre lika mycket pengar att tjäna på outsourcing.

När Sanmina-SCI nu flyttar tillverkning i den motsatta riktningen, från låglönelandet Ungern till det betydligt dyrare Sverige, beror det på flera saker.

Att lönerna ökat snabbt i Ungern kan kanske betyda en del, men är ingalunda avgörande.

Det avgörande är hur stor del av produktionen som är automatiserad. En datastyrd svets kostar lika mycket att köpa in i Kina och Ungern som i Sverige. Ju mer produktionen är automatiserad, desto mindre roll spelar lönekostnaderna.

Robotiseringen av Sanmina-SCI-fabriken i småländska Forserum innebär inte färre jobb. Utan fler. De 200 anställda är snart 300. Forserum var ”kostnadseffektivare” än den ungerska fabriken, motiverar företaget. Billigare, men inte bara. Utan även mer flexibel och lättare att ställa om produktionen efter kundens – i detta fall Ericssons – skiftande behov.

Att outsourcing-trenden och utflyttningen av jobb mattas av innebär inte att allt är lugnt. Senast i går kom beskedet att norska Kongsberg Automotive planerar att flytta tillverkningen av värmeelement från Åmotfors till Polen.

Kongsberg är underleverantör till bilindustrin, kanske den bransch som varit mest utsatt för utflyttning under senare år. Men den typen av nyheter var betydligt vanligare för några år sedan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?