Industriarbetarnas tidning

Visstidare får fast jobb på Volvo

29 augusti, 2007

Skrivet av

När Volvo Lastvagnar i Umeå anställer 100 nya medarbetare, erbjuds de som redan är visstidsanställda ett fast jobb. Och de som blir anställda nu, garanteras fast jobb i februari.

Redan i somras gick Volvo Lastvagnar ut och sökte 100 nya medarbetare. Under hösten ska produktionstakten höjas, och för att hinna få tag på rätt folk var företaget ute i god tid. Närmare 1 000 ansökningar har kommit in hittills.

Än så länge rör det sig om visstidsanställningar.Samtidigt får de 115 personer som redan i dag är visstidsanställda en tillsvidareanställning (fast jobb).

Men eftersom det är brist på framför allt elektriker, svetsare och mekaniker erbjuds de redan från början fast jobb. De kan alltså gå förbi den turordning som gäller i normala fall. Detta efter en överenskommelse mellan företaget och den lokala IF Metallklubben. Som kompensation har klubben förhandlat fram att de som visstidsanställs fram till den sista januari 2008, ska erbjudas fasta anställningar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.