Industriarbetarnas tidning

”Forskningen har inte gått upp i rök”

4 september, 2007

Fjorton professorer anklagar i ett öppet brev arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) för att ha rustat ned arbetslivs- och arbetsmiljöforskningen. Men från regeringen tillbakavisas kritiken:
– Förändra och lägga om är inte nedrustning, säger Anna Eliasson, politiskt sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet.

Brevet, som publiceras i går på Svenska Dagbladet debattsida ”Brännpunkt”, har undertecknats av professorer från universitet och högskolor runt om i Sverige. De konstaterar att regeringen framhåller arbetslinjen och ställer därför frågan: Behöver arbetslinjen inte forskning?

Uppenbarligen anser inte regeringen det, menar professorerna:

”350 miljoner kronor har försvunnit, och upp emot 300 forskare eller en tredjedel av landets samlade forskning inom sektorn”, skriver de bland annat och pekar på nedläggningen av Arbetslivsinstitutet.

Därmed ”upplöstes en stor del av den forskning som behandlar förutsättningarna för och effekterna av en konsekvent arbetslinje i politiken.”

På arbetsmarknadsdepartementet avvisas kritiken:

– Drygt 85 procent av de anställda på Arbetslivsinstitutet har fått nya jobb eller hittat andra lösningar. Allt har inte gått upp i rök, säger Anna Eliasson.

Håller de på med samma forskning som tidigare?

– Det får man väl anta. Men vi har inga exakta siffror på detta.

Hur vet ni då att mängden arbetslivsforskning inte minskat?

– Vi har inga siffror på detta. Men syftet har inte varit att lägga ned forskning. Vi anser att arbetslivsforskningen behövs men att den ska bedrivas på universitet och högskolor utan statlig styrning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.