Industriarbetarnas tidning

Hårdare tag mot arbetslösa

20 september, 2007

Skrivet av

I budgeten öppnar regeringen upp för lägre avgifter till a-kassan. Samtidigt begränsas deltidsarbetslösas rätt till ersättning, och två nya karensdagar införs.

Från årsskiftet ska deltidsarbetslösa bara ha rätt till 75 ersättningsdagar från a-kassan, i stället dagens 300. För en person som är halvtidsarbetslös innebär det i praktiken att ersättningen upphör efter åtta månader.

För att hjälpa deltidsarbetslösa in i heltidsjobb vill regeringen samtidigt införa så kallade nystartjobb. Arbetsgivare som anställer personer som varit deltidsarbetslösa under minst två år, ska få arbetsgivaravgiften nedsatt under tolv månader.

– Förutsättningen för att få ersättning i dag är att man söker heltidsjobb, säger Grafikernas ordförande Jan Österlind.

– Verkligheten kommer visa att det inte är som regeringen tror. De utgår från att folk inte vill ha jobb, och så är det inte. Det är kvinnorna som kommer drabbas först, säger Jan Österlind.

Regeringen vill också att avgiften till a-kassan bättre ska motsvara nivån på arbetslösheten i varje a-kassa. Avgiften från medlemmarna ska stå för 33 procent av varje enskild a-kassas utbetalade ersättningar. Just nu är arbetslösheten låg och en beräkning som regeringen har gjort visar att en majoritet av a-kassorna får en sänkt avgift. Men flera mindre a-kassor med hög arbetslöshet får en höjd avgift. Dagens tak på 300 kronor i månaden ska dock vara kvar.

Men föreståndaren för IF Metalls a-kassa, Åke Ljunggren, är osäker på vad förslaget egentligen innebär, eftersom avgiften kommer variera med arbetslösheten.

– Det är ingen tvekan om att vi kommer få en sänkt avgift. Men vi vet inte hur stora utbetalningar vi kommer ha nästa år.

Med det nya sättet att beräkna avgiften vill regeringen bland annat påverka facken att vara ansvarsfulla i löneförhandlingarna.

– Vi kan inte styra när branscher försvinner, invänder Åke Ljunggren.

Enligt beräkningarna från regeringen blir sänkningen för Grafikernas a-kassa liten.

– Det är obegripligt. Vår arbetslöshet har sjunkit kraftigt, säger Jan Österlind.

Regeringen vill också att dagens fem karensdagar ska utökas till sju, för att de som går mellan jobb ska undvika mellanliggande perioder av arbetslöshet.

– Till vilken nytta, undrar Jan Österlind. Inbillar man sig att om självrisken ökar så ska arbetslösheten gå ner?

Fakta/Avgiften till a-kassan
• Det nya sättet att räkna ut varje a-kassas finansieringsavgift ska genomföras 1 juli 2008.
• Enligt beräkningar från regeringen kan finansieringsavgiften till IF Metalls a-kassa sänkas från 246 till 172 kronor i månaden. För Pappers a-kassa från 233 till 129 kronor i månaden. För Grafikernas a-kassa från 254 till 248 kronor i månaden.
• Finansieringsavgiften ska byta namn till arbetslöshetsavgift.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.