Industriarbetarnas tidning

Ingen panik efter truckaffär

6 september, 2007

Skrivet av

DA-ANALYS: I går köpte Nissan familjeföretaget Atlet i Mölnlycke. Inga svarta rubriker, inga domedagsprofetior, inget gnäll över företagsklimatet. Har Sverige blivit kompis med globaliseringen?

Ägarna till Atlet, familjen Jacobsson, tycker lösningen är bra. De får naturligtvis bra betalt. Men de försäkrar också att Nissan är en långsiktig, industriell och ansvarsfull ägare. Och facket hoppas på nya investeringar och fler jobb.

Reaktionerna på affären visar att globaliseringens vindar, när de sveper över landet och stora utländska ägare slukar ett litet svenskt familjeföretag, inte längre utlöser panik.

Annat var det för tio år sedan. Då skulle en utförsäljning av Atlet utlöst en häftig näringspolitisk debatt.

Då kunde 101 direktörer skriva upprop mot det hemska företagsklimatet i Sverige. De krävde nedmonterad arbetsrätt, lägre skatter och en annan lönesättning – annars skulle Sverige förtvina som industrination.

När kapitalmarknaden för snart tjugo år sedan avreglerades – vilket arbetsgivarna alltid vurmat för – tilläts plötsligt utländskt kapital att fritt kunna shoppa i Sverige. Svenska företag visade sig vara attraktiva och många köptes upp. Näringslivet, påhejat av politiska vänner, hävdade att skattesystemet drev ägandet utomlands.

Sedan kom utflyttningen av industrijobb till låglöneländer. Det togs också som intäkt för att företagsklimatet i Sverige var skadligt.

Nu har utflyttningen mattats av. Och frågan är hur omfattande den egentligen var.

Svenskt Näringsliv hävdar 117 000 utflyttade jobb under det nya seklets fem första år, medan Statistiska centralbyrån (SCB) är betydligt försiktigare. SCB uppskattar att 8 500 industrijobb försvann utomlands under tre år.

Någon massiv flykt av svenska investeringar till låglöneländer har vi inte sett till.

Av de svenska direktinvesteringarna utomlands går 7 procent till Östeuropa och blott 3 procent till Asien. Den dominerande delen av de svenska utlandsinvesteringarna, tre fjärdedelar, går till höglöneområden som Norden och de gamla EU-länderna.

Ägandet av Atlet försvinner utomlands, men knappast produktionen. Nissan har ingen liknande tillverkning. Atletfabriken blir ett komplement. Precis som BT i Mjölby passade in i Toyotas produktmix när de tog över för några år sedan. I år kommer tusen metallarbetare att sätta produktionsrekord i Mjölby.

En kvarts miljon industriarbetare i Sverige har i dag utländska ägare. Andelen har mer än fördubblats sedan början av 1990-talet.

Därmed inte sagt att utlandsägande är problemfritt. Det är bara att åka till Degerfors eller Gislaved för att lyssna till avskräckande erfarenheter.

Å andra sidan, den som åker till Västervik eller Norrköping kan få höra bittra berättelser om hur svenskdominerade Wallenberg-företag som Electrolux och Ericsson uppträtt som ägare.

Globaliseringen sprider inte samma panik längre. Östeuropa, Kina och Indien är växande marknader för svenska företag och Sverige har aldrig exporterat så mycket industrivaror som nu. På drygt tio år har varuexportens andel av den samlade produktionen, BNP, nästan fördubblats.

I Mölnlycke hoppas man att de nya japanska ägarna ska bidra till att exporten av Atlets inomhustruckar ska bli ännu större.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.