Industriarbetarnas tidning

Norrlandsavdelning uppmanar till strejk

27 september, 2007

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

IF Metalls avdelning i Södra Västerbotten uppmanar förbundet att ta till politisk strejk mot regeringens försämringar i sjukförsäkringen. Flera klubbar och avdelningar är positiva.

– Inte fan har vi svårt att ställa upp på det, säger Conny Carlsson, vice ordförande på järnbruksklubben på SSAB i Borlänge.

Västerbottensavdelningen vänder sig framför allt mot förslagen i höstens budget som försämrar villkoren i sjukförsäkringen.

– Jag tror vi får med förbundsledningen och hoppas att LO hänger på, säger Susanne Östh, ombudsman på IF Metalls avdelning i Södra Västerbotten.

Det var i går som uttalandet togs på avdelningens representanskapsmöte. Närvarande vittnar om en stark känsla och en bred uppslutning bakom uppropet. Uttalandet kommer att skickas till IF Metalls förbundsstyrelse och andra IF Metallavdelningar. Kontakter kommer att knytas med andra LO-förbund i Umeåregionen.

Redan nu, innan uttalandet ens landat hos avdelningarna, är många positiva till initiativet.

Conny Carlsson, vice ordförande på järnbruksklubben på SSAB i Borlänge:
– Känner jag grabbarna uppe i Umeå rätt så ligger det allvar bakom. Det är sista utvägen för att komma tillrätta med alla orättvisor som regeringen beslutar om. De använder demokratins spelplan för att slå på de svaga.

Tomas Karlsson, vice ordförande på IF Metallklubben på SSAB i Luleå:
– Vi har ställt oss bakom liknande förslag tidigare. Det är alldeles för tyst från LO:s sida. Vi måste reagera. IF Metall ska gå i bräschen. Vi som har jobb måste ställa oss bakom de sjuka och arbetslösa.

Roland Sköld, ordförande för IF Metalls avdelning i Västra Dalarna:
– Personligen har jag inget emot politisk strejk men vi måste väcka frågan i styrelsen. Det börjar bli dags att sätta ned foten och göra något.

Harry Rantakyrö, ordförande för i IF Metallklubben i Kirunagruvan:
– Vi har krävt strejk tidigare. Vi ställer oss bakom.

Hans Fängvall, ordförande för IF Metalls avdelning i Malmfälten:
– Vi kommer att ta upp det i avdelningen. Det är inte omöjligt att vi ställer oss bakom.

Men inte alla är lika positiva. Olle Ludvigsson är ordförande för Volvo verkstadsklubb i Göteborg.
– Politisk strejk är inte rätta medlet tror jag. Vi får ta upp frågan i avdelningsstyrelsen om frågan överhuvudtaget kommer upp. Det viktigaste är att få igång debatt och diskussion på arbetsplatserna om regeringens politik, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.