Industriarbetarnas tidning

Ny tvist vid Kungsbacka Graphic

4 september, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Först ville Kungsbacka Graphic sparka skyddsombudet Gunnar Gustafsson, sedan försökte man tvinga honom att spika pall på gården. Nu vill försäkringskassan dra in hans sjukpenning och företaget försöker än en gång flytta honom mot hans vilja.

Efter 35 år på företaget blev Gunnar Gustafsson, 61 år, plötsligt varslad om uppsägning ”av personliga skäl” förra hösten.

– Jag trodde först inte att det var sant, det kom som en blixt från klar himmel, säger han.

Klubbordföranden på Kungsbacka Graphic (tidigare Elanders), Göran Olsson, är lika bedrövad:

– Det är fruktansvärt. Ingen människa är värd en sådan här behandling.

Gunnar Gustafsson började jobba på tryckeriet 1972. Han är en trotjänare, som belönades med guldklocka för tio år sedan.

Enligt Göran Olsson är kollegan känd som en arbetare ”av den gamla stammen”; som är på jobbet nästan jämt och gör det han ska.

Men Gunnar Gustafsson är också känd för att säga sin mening. ”En farbror som inte håller käften,” lyder ett omdöme om honom.

Mycket tyder på att det var den här frispråkigheten som ledde fram till företagets reaktion i oktober förra året.

Vid en förhandling krävde plötsligt ledningen att Gunnar Gustafsson skulle sägas upp. Klubben blev överrumplad, eftersom bolaget aldrig tidigare framfört någon kritik mot arbetskamraten.

Ett par veckor senare ändrade ledningen sitt krav till att Gunnar Gustafsson skulle omplaceras från en avdelning som gör tryckplåtar till binderiet eller att laga träpallar på gården.

Enligt facket handlar det om jobb som är mindre kvalificerade och fysiskt mer påfrestande än Gunnar Gustafssons tidigare arbetsuppgifter.

Efter centrala förhandlingar hamnade tvisten till slut hos Arbetsdomstolen (AD).

Företagets agerande tog Gunnar Gustafsson så hårt att han sjukskrev sig i december förra året. I somras ansåg försäkringskassan att han var frisk nog att börja arbeta igen.

Facket krävde att han i så fall skulle arbeta på sin gamla avdelning. Företaget hävdade fortfarande att han skulle omplaceras.

Facket begärde tolkningsföreträde – och nu finns det en risk att även den här tvisten går till AD.

Under tiden går Gunnar Gustafsson sjukskriven igen – och väntar på ett nytt besked från försäkringskassan.

Rune Sjöberg, ombudsman på Grafiska fackförbundet, tycker att företaget hanterat konflikten på ett förvånansvärt okänsligt sätt.

– Det värsta är faktiskt inte uppsägningen, utan den kränkning det innebär att tvinga en 61-åring med 35 års tjänstgöring att spika pall på gården. Det här kunde ha lösts på ett betydligt smidigare sätt, om man nu är så missnöjd med Gunnar.

Själv ser Gunnar Gustafsson det hela som ett logiskt resultat av stämningen på arbetsmarknaden i allmänhet och på det egna företaget i synnerhet:

– Numera ska man hålla käften och aldrig ifrågasätta någonting, annars blir man straffad.

– För trettio år sedan hade hela tryckeriet satt sig i protest, men nu har tystnaden brett ut sig, alla är rädda om sitt eget skinn.

Kungsbacka Graphics ägare och vd Leif Axelsson har tidigare avböjt att kommentera tvisten. Dagens Arbete försökte nå honom på nytt under tisdagen, men då var han upptagen i ett möte.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.