Industriarbetarnas tidning

”Nytt huvudavtal fel väg”

22 september, 2007

Ändrade regler i förhandlingsordningen är en fråga för de enskilda förbunden, och inte något som LO och Svenskt Näringsliv ska komma överens om. Det anser Grafikernas nyvalde ordförande Tommy Andersson.

– Ett huvudavtal som nu funnits i 70 år, är en helt annan sak än ett avtal mellan parterna på förbundsnivån, säger Tommy Andersson.

Han nämner skillnader i olika branscher. Ändringar av reglerna runt förhandlingar och konflikter på arbetsmarknaden rubbar ett slags terrorbalans mellan fack och arbetsgivare. Den balansen ser annorlunda ut på olika områden.

– Jag är till exempel för industriavtalet mellan parterna i industrin.

Tanken att lagstiftning hotar runt hörnet om de stora centrala parterna inte gör upp är ett tunt argument, säger Tommy Andersson.

– Det finns inget skäl att lita på den nuvarande borgerliga regeringen. Det kan bli lagstiftning ändå.

I en intervju i tidningen Kommunalarbetaren nämner LO:s avtalssekreterare Erland Olauson arbetsmiljö och trygghet vid omställning som viktiga områden att förhandla om med arbetsgivarsidan. I det sammanhanget kommer konflikträtten in:

– Om vi inte är beredda att diskutera det arbetsgivarna tycker är ett problem med dagens konfliktregler, kan vi inte begära att de ska lyssna till det vi ser som problem som måste lösas, säger Erland Olauson.

Tommy Andersson har en annan syn på saken:

– Det är fel tid att ge och ta på det sättet. Fel regering. Vi vet aldrig vad de hittar på. Titta bara på sjukförsäkringen.

Erland Olauson säger även i Kommunalarbetaren att han kan tänka sig att med arbetsgivarna diskutera ”umgängesregler”. Som exempel nämns hur förhandlingsordningen ska se ut, hur förhandlingar ska gå till, varsel inför en konflikt och när en opartisk ordförande (medlare) ska kallas in för att lösa tvister.

Grafikerna har inte gett något mandat till LO:s ledning att förhandla med arbetsgivarsidan om den typen av ändringar.

– Det kan vi inte göra förrän vi har fått mandat från våra medlemmar. Det är en fråga om demokrati.

Om Erland Olausons uttalande säger han:

– Vi kan inte sätta munkavle på LO:s ledning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.