Industriarbetarnas tidning

Tetra Pak anklagas för hot mot anställda

7 september, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

En grupp koreanska arbetare befinner sig just nu i Sverige för att protestera mot att Tetra Pak lagt ner sin fabrik i Sydkorea. De hävdar att företaget stängde anläggningen för att bli av med facket.

I samband med nedläggningen har fackligt aktiva attackerats genom direkta och indirekta hot, hävdar delegationen, som just nu befinner sig i Lund.

– Det är ovanligt, till och med i Sydkorea, att företagen tar till sådana metoder, säger Yunjin Moon, gruppens tolk och aktiv i den ideella organisationen Korean House For International Solidarity.

Jörgen Haglind, informationsdirektör på Tetra Pak, tillbakavisar anklagelserna och säger att de bygger på missförstånd och kommunikationsproblem.

Det var i våras som Tetra Pak beslutade sig för att lägga ner sin fabrik i Yoju Sydkorea. Fabriken hade 100 anställda arbetare, varav 73 var med i facket. Enligt företaget berodde beslutet på att hälften av produktionen flyttats till andra fabriker inom koncernen.

Facket däremot menar att beskedet kom som en fullständig överraskning.

– Företaget hade varken förhandlat med eller informerat de anställda, säger Yunjin Moon.

Men redan förra sommaren ställde ledningen allt hårdare krav på sina anställda, enligt Yunjin Moon. Hon talar om förbud att strejka, kraftiga löneminskningar, ökad arbetstakt och inga fackliga möten på arbetstid.

Yunjin Moon berättar också att ledningen för fabriken ringt hem till anställda för att försöka förmå dem att själva säga upp sig eller gå ur facket.

– Det stämmer att vi gick ut med ett 19-punktsprogram i juni förra året med en rad förslag för att försöka rädda produktionen vid fabriken, säger Jörgen Haglind.

– Men det var ett försök att skapa ett slags kollektivavtal, inte att sänka lönerna eller förbjuda fackets verksamhet, tillägger han.

Han säger också att det inte förekommit några hot mot de anställda.

Yunjin Moon hävdar att företaget använt inhyrda ”gangsters” för att stoppa protester. Jörgen Haglind säger att företaget använt sig av ett vaktbolag som skyddat lokalerna och cheferna.

Det koreanska facket har anmält Tetra Pak till OECDs nationella kontaktpunkt i Sverige.
Kontaktpunkten diskuterade den koreanska anmälan i mitten av augusti, men har ännu inte beslutat sig för hur man ska hantera konflikten.

– För att det ska bli tryck bakom koreanernas anklagelser måste de till att börja med starta en rättslig process i Sydkorea, säger Mats Svensson, chef för IF Metalls internationella enhet och en av ledamöterna i den svenska kontaktpunkten.

Förra onsdagen träffade han och representanter för LO, Pappers och Syndikalisterna den koreanska delegationen. Koreanerna har även demonstrerat utanför Tetra Paks kontor i Stockholm.

I förrgår träffade de Jörgen Haglind och ytterligare ett par representanter från Tetra Pak vid ett möte i Lund.

Yunjin Moon tycker att det svenska facket har varit ”sympatiskt inställt”, men att företaget inte tar deras klagomål på allvar.

Den sjunde eller åttonde september fortsätter den koreanska gruppen till Schweiz för att protestera mot nedläggningen vid Tetra Paks huvudkontor i Lausanne i Schweiz.

För att upphöra med protesterna kräver delegationen bland annat att fabriken ska öppnas igen och de som sagts upp ska få tillbaka sina jobb.

– Men fabriken kommer absolut inte att öppnas igen, säger Jörgen Haglind.

Rickard Jönsson, ordförande för IF Metall på Tetra Pak i Lund, vill inte kommentera koreanernas aktion eller anklagelser. Han hänvisar till Jörgen Haglind.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.