Industriarbetarnas tidning

Uppgörelse möjlig på Kungsbacka Graphic

27 september, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Skyddsombudet Gunnar Gustafsson är tillbaka på sin gamla tjänst på Kungsbacka Graphic. Tvisten kring hans omplacering är ännu inte löst, men företaget har signalerat att man vill göra upp utanför domstol.

– De har frågat oss om vi kan tänka oss en förlikning, säger Rune Sjöberg, ombudsman på Grafiska fackförbundet.

– Det kan vi – nu ligger bollen hos dem.

Just nu är det fackets tolkningsföreträde som gäller: Gunnar Gustafsson ska arbeta på sitt ordinarie skift.

En första del av tvisten ligger redan hos Arbetsdomstolen (AD). Den andra delen har passerat central förhandling och kan även den hamna i AD, om företaget väljer att driva den så långt.

– Jag för inga diskussioner via medierna, säger Kungsbacka Graphics ägare och vd Leif Axelsson, men bekräftar att hans val står mellan AD och en förlikning.

Det var i oktober i förra året som Kungsbacka Graphic meddelade att man ville säga upp skyddsombudet Gunnar Gustafsson av personliga skäl. Senare ändrade sig ledningen och begärde i stället att han skulle omplaceras till andra arbetsuppgifter.

Grafikerna hävdade att det inte fanns några sakliga skäl för vare sig uppsägningen eller omplaceringen och drev tvisten till AD.

Företagets agerande tog Gunnar Gustafsson så hårt att han sjukskrev sig i december förra året. I somras ansåg Försäkringskassan att han var frisk nog att börja arbeta igen.

Det ledde till en ny tvist.

Facket krävde att han i så fall skulle arbeta på sin gamla avdelning. Företaget hävdade fortfarande att han skulle omplaceras.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.