Industriarbetarnas tidning

Arbetsmiljöverket hoppas på facket

29 oktober, 2007

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Facket måste prioritera arbetsmiljöfrågorna mer när Arbetsmiljöverket skärs ned med 30 procent. Det säger verkets nytillträdde generaldirektör Mikael Sjöberg. Men varken LO eller IF Metall tillför extra resurser för arbetsmiljöfrågor.

Mikael Sjöberg (bilden) spår att belastningsskadorna kommer att öka de närmsta åren om inte arbetsmarknadens parter tillför extra medel till arbetsmiljöfrågorna.

Riksdagen har beslutat att skära ned Arbetsmiljöverkets budget med 160 miljoner kronor på tre år. Det betyder att budgeten minskas med cirka 30 procent.

– Risken är att skadorna i arbetslivet kommer att öka om inte parterna tar arbetsmiljöfrågorna på allvar. Arbetsmiljön har försvunnit i den allmänna debatten, säger Mikael Sjöberg.

– IF Metalls tidigare arbete med det ”Goda arbetet” har till exempel försvunnit. Jag hoppas att det kommer tillbaka lite mer av sådant, säger han.

Men IF Metall måste spara.

– Centralt har vi avsatt mindre pengar för arbetsmiljöfrågor, säger Ulf Sjödin, enhetschef på IF Metalls arbetsvillkorsenhet.

Ulf Sjödin menar att den största delen av förbundets arbetsmiljöarbete görs lokalt, runtom i landet

– Vi försökte lyfta fram frågorna i avtalsrörelsen men våra motparter var kallsinniga i flera fall. Men vi försöker driva arbetsmiljöfrågor i partsgemensamma grupper. Det känns ändå som vi diskuterar på fler områden i dag, säger Ulf Sjödin.

– Och det känns som en renässans för fackliga utbildningar om arbetsmiljö. Intresset är stort, säger Ulf Sjödin.

Också LO måste spara och tillför inga extra resurser till arbetsmiljön. Ulla Lindqvist är LO:s andre vice ordförande och ansvarar för frågorna.

– Vi har inga pengar att göra en jättesatsning nu när Arbetsmiljöverket skär ned. Och det är inte vår roll. Vi kan inte ta över myndighetens arbete, säger hon.

Enligt Ulla Lindqvist försöker LO skapa opinion och lyfta frågorna i den allmänna debatten. På sikt tror hon att konsekvenserna av neddragningarna kommer att märkas.

– Det kommer att bli färre inspektioner på arbetsplatserna. I industrin kommer belastningsskadorna att öka och den psykiska ohälsan växer, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.