Industriarbetarnas tidning

Bil­arbetare sålde ut sjukvård för trygga jobb

30 oktober, 2007

Skrivet av

Chrysler-arbetarna i USA har fått ett nytt fyraårigt avtal. Drygt hälften av de 45 000 av medlemmarna röstade ja till säkra jobb men inga löneökningar.

Motståndet mot avtalet var stort. På åtminstone nio stora bilfabriker, bland annat i Detroit, Indiana och Missouri röstade en majoritet av arbetarna nej.

Men när rösterna var sammanräknade visade det sig att 56 procent av det amerikanska bilarbetarförbundet UAW:s medlemmar vid Chrysler röstat ja. Bland yrkesarbetarna var segermarginalen knappare, 51 procent.

Avtalet är i hamn efter en stormig höst i de amerikanska Chrysler-fabrikerna. Företaget jagar kostnader efter fjolårets rekordstora förlust på över 80 miljarder kronor.

Den 10 oktober var det preliminära avtalet klart efter en sextimmarsstrejk som lamslog produktionen över hela USA.

Avtalet, som en knapp majoritet av UAW-medlemmarna nu alltså godkänt, liknar mycket den uppgörelse som facket för en månad sedan tecknade med General Motors (GM) och som GM-arbetarna med två tredjedels majoritet röstat ja till.

Överenskommelsen innebär att Chrysler knoppar av sin sjukvårdsfond och samtidigt minskar sina åtaganden mot 55 000 Chrysler-pensionärer och 23 000 nära anhöriga. Chrysler bidrar med drygt 70 miljarder kronor till den avknoppade fonden. Däremot fortsätter företaget att betala sjukvårdsavgifterna till de som nu är anställda.

Avtalet innebär också att inga fabriker stängs under de kommande fyra åren. Det blir också stopp för all outsourcing. I stället för lönehöjningar får varje Chrysler-arbetare i genomsnitt motsvarande 70 000 kronor i engångsbelopp och bonus under avtalsperioden.

Samtidigt får företaget rätt att nyanställa arbetare på betydligt lägre löner än i dag. Avtalet öppnar för ingångslöner på 80 kronor i timmen, vilket är ungefär hälften av vad en genomsnittlig Chrysler-arbetare tjänar.

När nu GM och Chrysler är klara med sina avtal återstår Ford. Där är krisen är minst lika djup som hos de andra två. Även Fords förlustnota för i fjol uppgick till 80 miljarder kronor.

I fjol löste Ford ut 38 000 arbetare med avgångsvederlag. I somras tillkännagavs att personalstyrkan ska bantas med ytterligare 27 000. Nu annonserar man att ytterligare 10 000 jobb är i fara. Förhandlingar pågår.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen