Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka undersöks på nytt

18 oktober, 2007

Förundersökningen återupptas om dödsolyckan i Vallåkra 2006. Då omkom Jan Ciesielski, 54 år, när han påkördes av en truck.
– Det finns många obesvarade frågor, säger IF Metalls regionala skyddsombud Egon Olsson.

Olyckan inträffade på Vallåkra Glaskuleblästeri på eftermiddagen den 30 oktober. Företaget använder blästersand som fanns i en silo inne i verkstaden. Silon fylldes på med hjälp av en truck, vars gaffelarmar förlängts för att kunna hantera säcken där blästersanden fanns.

Olyckan inträffade när silon fyllts på och trucken backades ut. Den svängde då åt höger, vilket innebar att gafflarna svängde åt vänster.

Av någon anledning stod Jan Ciesielski så nära att han träffades i huvudet av den ena gaffeln och föll omkull. Ambulans tillkallades, men han avled senare av skadorna på Lunds lasarett.

Olyckan inträffade på Jan Ciesielskis första arbetsdag. Han skulle börja en provanställning och introducerades på jobbet av den som körde trucken.

Arbetsmiljöverket konstaterade i sin undersökning att det var ”…en ren olyckshändelse om inga andra fakta framkommer vid polisförhör.”

Inga polisförhör hölls dock. Enligt polisens egna anteckningar larmades man klockan 16.38. Senare på eftermiddagen skickades en polispatrull till olycksplatsen, men omdirigerades. En annan patrull dirigerades till olycksplatsen vid 20-tiden men hittade inte rätt arbetsplats.

Dagen efter olyckan ringde anställda till polisen, som då besökte olycksplatsen. Inga förhör finns antecknade. Polisen lade ned förundersökningen i december.

Men nu har den återupptagits.

Jan Ciesielskis syster upprördes av myndigheternas brist på intresse för dödsfallet och kontaktade en advokat som i sin tur tillskrev åklagarmyndigheten och undrade varför inte olyckan utretts bättre. Det gav resultat:

– Då ärendet avser en allvarlig händelse där oaktsamhet kan vara bakomliggande faktor och eftersom inga polisförhör har hållits bör förundersökning inledas, skriver kammaråklagare Lotten Loberg i sin motivering.

Dessa fakta fanns ju redan innan åklagarmyndigheten fick brev från advokaten. Varför har ni inte agerat tidigare?

– Jag kände inte till fallet över huvud taget.

På polisens undersökning finns redan från början koden 9002 – ”Arbetsolycka utan misstanke om brott.” Hur kan man veta det utan att hålla några förhör?

– Det är en väldigt olycklig kod som vi försöker få bort, den är ju totalt missvisande, fullständigt vansinnig.

Så nu försöker ni reparera undersökningen?

– Ja, absolut.

Egon Olsson är nöjd över att förundersökningen återupptagits. Vallåkra Glaskuleblästeri är en av hans arbetsplatser, men att där skett en dödsolycka fick han reda på först när Dagens Arbete ringde i februari. Han tycker inte att Arbetsmiljöverket och polisen gjort en ordentlig undersökning:

– En massa frågor borde ha ställts direkt, till exempel om truckens bromsar fungerade. Det är för djävligt att man inte får reda på en sådan här olycka förrän efter fyra månader, och då av medlemstidningen!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.