Industriarbetarnas tidning

Få kvinnor i industrins valberedningar

29 oktober, 2007

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Det är män som väljer vilka som ska sitta i styrelserummen. Bara en av fem ledamöter i de största börsbolagens valberedningar är kvinnor. Särskilt ojämställt är det inom Metall- och pappersindustrin.

Bara en av fem ledamöter i valberedningarna är kvinnor, visar en granskning av börsens 20 största bolag som Svenska Dagbladet har gjort. Mest mansdominerade är bolag kopplade till Industrivärden som SCA och SSAB.

I valberedningarna för SCA, Sandvik, Skanska, Handelsbanken, SSAB och Industrivärden finns totalt bara två kvinnor. Det innebär att fyra av bolagen helt saknar kvinnor i sina valberedningar.

Carl-Olof By är vice ordförande på Industrivärden och ordförande för Sandviks och SCA:s valberedningar. Han påpekar att det är de största aktieägarna som utser vilka som ska sitta i valberedningen.

– Vi måste acceptera de personer som ägarna utser. Vi har så klart inget emot att ha med fler kvinnor, säger han.

Att mansdominansen skulle bero på att män väljer män, tror han inte. Enligt Carl-Olof By handlar det snarare om att det finns fler män att välja på. De som utses till ledamöter är ofta personer som inte längre är aktiva, det handlar om en generation där det inte finns så många kvinnor på höga poster.

Electrolux är det bolag som har flest kvinnor kring bordet när styrelseleledamöter ska vaskas fram. En av dem är Caroline af Ugglas, som vittnar om att det ibland är en gubbig attityd.

– Vi kan komma fram med namn på otroligt bra och kompetenta kvinnor som skulle passa perfekt för en viss styrelse. Ändå finns ett massivt motstånd hos vissa, säger hon till Svenska Dagbladet.

Antalet kvinnor i börsbolagens styrelser har tidigare långsamt ökat men i år har det stagnerat. Av de nyinvalda ledamöterna har andelen kvinnor i år sjunkit från en fjärdedel till en sjättedel, enligt en rapport från SIS Ägarservice.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.