Industriarbetarnas tidning

Föräldralediga blir fall för JämO

19 oktober, 2007

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Tre anställda som varit föräldralediga fick ingen bonus av tidningsföretaget Bohusläningen. Nu stämmer JämO Bohusläningen inför Arbetsdomstolen, AD, och kräver 25 000 kronor i skadestånd.

Det är första gången som JämO driver ett ärende om missgynnande av föräldralediga till domstol, skriver JämO i ett pressmeddelande.

År 2006 gick det bra för Bohusläningen och dotterbolaget Annonsfyren. Företagsledningen bestämde sig därför att betala ut en gratifikation, en bonus, till alla anställda. De som jobbat heltid fick 11 000 kronor. Anställda som varit frånvarande fick endast bonus för den tid de jobbat under året.

En journalist och två annonssäljare fick mindre bonus då de varit föräldralediga. Sedan 1 juli 2006 är det enligt jämställdhetslagen förbjudet att missgynna anställda i samband med föräldraledighet.

– Vi ville göra ett rättvist system och klumpade ihop alla som varit frånvarande i en grupp. Under resans gång visade det sig att jämställdhetslagen förändrats, säger Tommy Hermansson, vd på Bohusläningen.

Han tycker inte att det är rättvist att föräldralediga ska få mer pengar än anställda som varit frånvarande av andra skäl, till exempel sjukskrivningar.

– Om Arbetsdomstolen går på JämO:s tolkning respekterar vi självklart deras beslut, säger Tommy Hermansson.

I våras stämde Grafikerna Bohusläningens dotterbolag Annonsfyren inför AD. Då handlade ärendet om diskriminering av deltidsarbetande. Där framkom att tre kvinnliga annonssäljare som arbetar deltid tjänar mellan 647 och 2 856 kronor mindre än sina kollegor om deras löner räknas upp till heltid.

– De tre annonssäljarna har kortare anställningstid. Just anställningstid var då en viktig parameter i lönesystemet, säger Tommy Hermansson.

Två diskrimineringsärenden under kort tid, hur känns det?
– Jättetungt givetvis. Särskilt som vi lagt ned mycket tid på att ha rättvisa system. Vi anser inte att vi gjort fel. Var och en har rätt till sin egen uppfattning. Och jag har inga problem med om våra motparter får rätt. Då får vi rätta oss efter det, säger Tommy Hermansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.