Industriarbetarnas tidning

Förvirring om LO-försäkringar i budgeten

1 oktober, 2007

Skrivet av

Det är oklart om fackens frivilliga medlemsförsäkringar ska omfattas av regeringens förslag på begränsningar i sjukförsäkringen. Finansministern säger ja, men det kan bli svårt att genomföra i praktiken.

Regeringen vill skärpa en så kallad minskningsregel i sjukförsäkringen, så att ersättningen från Försäkringskassan och avtalsförsäkringarna tillsammans inte får överstiga 75 procent av inkomsten för den som har sjukpenning längre än ett år.

Flera fackförbund reagerade med kraftig kritik, sedan förslaget presenterades i budgetpropositionen den 20 september. Men just nu råder stor osäkerhet kring vad regeringen egentligen menar med ordet avtalsförsäkring.

Finansminister Anders Borg har sagt att minskningsregeln även ska gälla privata sjukförsäkringar. Men på socialdepartementet säger statssekreterare Bettina Kashefi att man fortfarande utreder om det är möjligt.

Om begränsningen bara ska omfatta kollektivavtalade sjukförsäkringar berörs inte LO:s privatanställda arbetare, eftersom LO:s sjukförsäkring AGS ändå inte ger någon ersättning efter tolv månaders sjukskrivning.

Men om begränsningen ska omfatta även privata försäkringar, kan många medlemmar bli utan den ersättning de har betalat för genom de medlemsförsäkringar som de flesta fack erbjuder sina medlemmar. Om ersättningen från försäkringen tillsammans med sjukpenningen blir högre än 75 procent av inkomsten efter ett års sjukpenning ska Försäkringskassan sänka sjukpenningen med motsvarande belopp.

Men Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam, är tveksam till om det verkligen är möjligt.

– Ersättningarna från försäkringarna är inte skattepliktiga. Det finns inga kontrolluppgifter liknande de som finns för utbetalningar från skattepliktiga pensionsförsäkringar.

Svårigheten att kontrollera utbetalningarna från de privata försäkringarna gör att socialdepartementet i dag inte vet hur många som kommer beröras av minskningsregeln om medlemsförsäkringarna ska omfattas.

– Vi är osäkra på det. Vi tänker lägga ner mycket arbete på att ta reda på det, säger statssekreterare Bettina Kashefi.

Enligt Håkan Svärdman ska fackets medlemmar gå skadelösa även om medlemsförsäkringarna omfattas av den nya regeln.

– Då sänker vi premierna.

I dagarna får IF Metalls medlemmar ett erbjudande om en ny frivillig sjukförsäkring som IF Metall har utformat tillsammans med Folksam. Den ska ge 800 kronor i månaden efter ett års sjukskrivning. I tisdagens upplaga av programmet Plus på SVT påstods att den som inte tackar nej till försäkringen tvingas betala 1 700 kronor för ett helt års försäkring. Det är felaktigt, säger Tony Pettersson-Sjölund på IF Metall.

– Man får ett inbetalningskort, men betalar man inte så ansluts man inte till försäkringen.

Han tycker inte att någon ska avstå från försäkringen på grund av ovissheten om regeringens minskningsregel.

– Nej, det finns andra viktiga delar i försäkringen också, som efterlevandeskydd och ett diagnosbelopp som betalas ut som en engångssumma.

Senare i höst kommer socialdepartementet med ett mer detaljerat förslag på minskningsregeln, och då ska det framgå vilka försäkringar som omfattas. Förändringen kan tidigast äga rum under år 2008.

Fakta/minskningsregel och AGS

Redan 1991 infördes en minskningsregel som säger att ersättningen från Försäkringskassan och avtalsförsäkringarna tillsammans inte får överstiga 90 procent av inkomsten. I dag omfattas endast kollektivavtalade försäkringar, det vill säga försäkringar som avtalats mellan till exempel LO och Svenskt Näringsliv och betalas av arbetsgivarna.

Regeringen vill skärpa regeln så att den som är sjukskriven längre än tolv månader inte får ut en sammanlagd ersättning på mer än 75 procent av sin lön. Om ersättningen blir högre ska Försäkringskassan göra avdrag från sjukpenningen. För sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare kallat förtidspension) sker ingen skärpning av minskningsregeln.

Privatanställda arbetare har i dag en kollektivavtalad sjukförsäkring som kallas AGS. Den ger en ersättning på 12,5 procent av sjukpenningen under sjukdag 15 till 360. Om sjukpenningen övergår till sjuk- eller aktivitetsersättning betalas ett månadsbelopp ut på maximalt 3 459 kronor. En årsinkomst på 240 000 ger 3 000 kronor i månaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.