Industriarbetarnas tidning

Glada miner hos Pappers vänner

18 oktober, 2007

Skrivet av HANS LARSSON

– Ett mycket bra beslut. Det känns skönt att vi nu kan gå vidare med utredningen, kommenterar Grafikernas och Skogs- och Träfackets representanter vid Pappers extra kongress.

Det var glada miner på gästbänken efter Pappers beslut att gå vidare och utreda en sammanslagning. Grafikernas nyvalde ordförande Tommy Andersson och Skogs- och Träfackets avtalssekreterare Per-Olof Sjöö var båda mycket nöjda med beslutet:

– Det känns väldigt bra att Pappers nu har tagit samma beslut om fortsatt utredning som vi har gjort. Och jag tror att utredningen kommer att visa att ett stort gemensamt förbund får en verklig styrkeposition i samhället, säger Tommy Andersson.

– Det gick enligt ritningarna och nu börjar det verkliga jobbet. Det kommer att bli ett himla drag, säger Per-Olof Sjöö.

De båda gästerna på Pappers kongress stack inte under stol med att det funnits en viss nervositet inför beslutet. Pappers har en annan organisation än Grafikerna och Skogs- och Trä och det var främsta skälet till det motstånd mot ett samgående som fanns vid kongressen.

– Visst, inom Pappers finns det en större skepsis mot sammanslagning än vad det gör hos oss och jag förstår deras oro när det gäller den lokala styrkan. Men det finns också en del missuppfattningar inom Pappers om hur vi fungerar. Våra stora arbetsplatser fungerar ungefär som en Pappers-avdelning, säger Per-Olof Sjöö.

Avdelningsstrukturen blir knäckfrågan i utredningen om ett nytt storförbund. Och både Tommy Andersson och Per-Olof Sjöö menar att det måste gå att lösa den frågan, så att även Pappers medlemmar blir nöjda:

– Om vi ska bygga ett nytt förbund, varför skulle vi då slå sönder och förstöra det som är bra, frågar Tommy Andersson.

Medlemsavgifterna är en annan fråga som pekats ut som ett problem, eftersom Pappers avgifter är lägre än de båda övriga förbundens:

– Men vi har olika system. Vi har till exempel ett tak på våra avgifter, det har inte Pappers. Och deras avgifter skiljer sig mellan olika avdelningar. Så i slutänden kanske inte skillnaderna är så rasande stora, säger Tommy Andersson.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen