Industriarbetarnas tidning

Halvtid ingen garanti för a-kassa

5 oktober, 2007

Skrivet av

Regeringens skärpning av a-kassereglerna har gällt i nio månader. Nu ökar risken för att halvtidsanställda som blir arbetslösa ska bli utan a-kassa.
– Varför ska jag betala 254 kronor i månaden om jag inte får någon a-kassa?, undrar Christina Sjöstrand (bilden) på Sydsvenska Tryck i Malmö.

Regeringens skärpning av a-kassans arbetsvillkor har gällt i nio månader. Nu ökar risken för att halvtidsanställda som blir arbetslösa ska bli utan a-kassa.

Det räcker inte med en halvtidsanställning på papperet för att ha rätt till a-kassa. Det är antalet faktiskt arbetade timmar som räknas. Vid årsskiftet höjde regeringen kravet från 70 till 80 arbetade timmar.

Det är först nu som förändringen märks för deltidsanställda som blir arbetslösa. Det gamla kravet på 70 arbetade timmar gäller fortfarande för månaderna innan årsskiftet. Men nu har de nya reglerna gällt så pass länge att kravet för de flesta månaderna är höjt.

– Många är i riskzonen utan att veta om det, säger Anders Wickander på Arbetslöshetskassornas Samorganisation.

Den som inte kommer upp i rätt antal timmar har ingen rätt till ersättning över huvud taget, trots att han eller hon har betalat sin medlemsavgift. Det är bara arbetad tid som räknas. All obetald frånvaro, som vård av sjukt barn eller sjukdagar dras av. Under korta månader kan det räcka med en enda dags frånvaro för att den anställde ska halka under gränsen.

I juni publicerade IAF (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen) en rapport om effekterna av förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen. För att uppskatta effekten av det skärpta arbetsvillkoret, studerade IAF hur kravet skulle ha drabbat de som fick a-kassa under 2006.
Totalt 1 700 personer som fick ersättning arbetade mindre än 80 timmar i månaden och skulle alltså inte haft rätt till a-kassa om de nya reglerna hade gällt. Två tredjedelar av dem var kvinnor.

Fakta/Arbetsvillkoret

• Grundregeln säger att den som söker ersättning från sin a-kassa ska ha arbetat minst 80 timmar varje kalendermånad under minst sex månader det senaste året. Om arbetstiden går under 80 timmar under sju månader finns alltså ingen rätt till a-kassa.

• Det finns en alternativregel för den som arbetar oregelbundna tider. Då ska arbetstiden under sex sammanhängande månader uppgå till minst 480 timmar och minst 50 timmar varje månad.

• Det är bara arbetad tid som räknas. Även om anställningskontraktet visar att arbetstiden är 80 timmar eller mer per månad, dras obetald frånvaro av från arbetstiden.

• Röda dagar räknas som arbetsdagar om man har betalt under de dagarna.

• Arbetsvillkoret har alltid funnits i arbetslöshetsförsäkringen, men vid årsskiftet höjde regeringen gränsen från 70 till 80 timmar. Den lägre gränsen gäller fortfarande för månaderna innan årsskiftet.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen