Industriarbetarnas tidning

Ingen kris i Ericsson

17 oktober, 2007

Skrivet av

DA-ANALYS: Det är dagen efter den stora smällen för Ericsson. Men inget nytt 2001 står för dörren. De anställda vid fabrikerna i Borås, Gävle, Kista och Kumla behöver knappast vara oroliga. Ericsson är inte ett företag i kris. Ericsson är snarare ett företag som tappat anseendet hos börsanalytikerna.

På varje hundralapp Ericsson säljer för är närmare 13 kronor ren vinst. Den vinstmarginalen skulle göra de flesta företag gröna av avund.

Det är bara det att Ericsson under senare år skämt bort börsanalytiker och kapitalplacerare med vinstmarginaler som varit betydligt högre än dagens. I fjol var 21 kronor ren vinst på varje hundralapp man sålde för.

Så fläskiga vinstmarginaler är annars förbehållet globala vinstmaskiner som Coca Cola och Microsoft.

Och så droppar Ericssons vinstmarginal plötsligt från extrema 21 till utmärkta 13 procent.

Just det, plötsligt. Det är det som är mysteriet. Och det är just detta ”plötsligt” som i går fick analytikerna att förvånas och kapitalplacerarna att sälja Ericsson-aktier av sällan skådad omfattning.

Att Ericssons ledning inte såg att vinstmarginalen skulle sjunka är en gåta.

I bakgrunden finns enkla och förutsägbara förklaringar till att vinsten sjönk.

Företaget har tagit marknadsandelar på mobilsystem i Afrika och Asien och där kört igång stora projekt som man får betalt för sedan, när projekten är färdiga. Inga kulor in alltså. Än på ett tag. Så funkar det med den här typen av stora nyprojekt i fattiga länder. Ingen hemlighet.

Tidigare har den typen av uteblivna – eller snarare uppskjutna – inkomster kunnat kompenseras med att öka försäljningen i USA och Västeuropa där företaget i regel får betalt inom 60 dagar. Den marknaden har minskat. Inte heller någon hemlighet.

Samtidigt som man sålt mer i utvecklingsländerna och mindre i de gamla industriländerna växer Ericsson på servicesidan. Där uppgår vinsten till 15 procent av försäljningen, vilket är en sensationellt hög vinstmarginal.

Inom service är konkurrensen tuffare och där är det betydligt svårare att göra stora pengar. De flesta serviceföretag – som amerikanska jätten Flextronics – har kämpat sig upp till en vinstmarginal på 6 procent, alltså under hälften av Ericssons.

Sammantaget: Ericsson är inte i kris.

Skillnaden är väsensskild mot för några år sedan då koncernen brottades med gigantiska förluster och därför sparkade tiotusentals anställda.

Inget tyder på en ny telekomkris. Då, vid milleniumskiftet, var operatörerna svårt skuldsatta eftersom de öst ut miljarder i den hysteriska budgivningen på licenser för 3G-utbyggnaden. Nu är operatörerna, alltså Ericssons viktigaste kunder, vid god kassa.

Inga jobb är säkra i någon bransch. Men det skulle förvåna om Ericsson lät kniven gå i Borås, Gävle, Kista eller Kumla, de fyra fabriker med drygt 2 000 arbetare som tillverkar mobilsystemen.

Det är snarare så att Ericssons ledning har fått en hemläxa. Man måste kunna förklara hur man blev tagen på sängen av att vinsten sjönk. Och företaget kanske kan grunna på nya betalningsmodeller om de vill få in pengarna tidigare från sina stora nyprojekt i Afrika och Asien. Avbetalning eller förskott, typ.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.