Industriarbetarnas tidning

Skadorna i industrin ökar kraftigt

8 oktober, 2007

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Allt fler industriarbetare får betala ett högt pris för Sveriges höga produktivitet. I bilindustrin har belastningsskadorna i det närmaste fördubblats sedan 1994. Kvinnor i bilindustrin skadas sex gånger oftare än kvinnor i vården.

På BT Products i Mjölby gör varje arbetare fyra gånger fler truckar per år jämfört med början av 1990-talet. Då tillverkade varje metallarbetare 10 truckar om året. Idag är antalet 44.

Löpande bandet har gjort sin intåg. Gruppmonteringen har försvunnit. Tidigare var jobbet mer varierat.

– Idag gör vi färre moment, på kortare tid. Andningshålen har försvunnit, det är full rulle hela tiden, säger Mikeal Evefjord huvudskyddsombud på BT Products.

Han beskriver hur pressen ökat. Det finns inga andningspauser. Stressen är närvarande varje minut, varje sekund. Och medelåldern har sjunkit drastiskt till 25 år.

– Man ska helst vara 25 år, högerhänt och 175 centimeter lång för att klara det här jobbet, säger han.

Särskilt i fordonsindustrin har löpande bandet, eller line-produktion som det heter, kommit på bred front. Och tempot är hårdare än någonsin. Siffror som Dagens Arbete tagit fram via IF Metalls fackklubbar visar att sjukfrånvaro och personalomsättning är högre vid monteringslinor än övriga delar av fabrikerna.

Statistik från Arbetsmiljöverket visar följande:

– Mellan åren 1994 och 2006 har belastningsskadorna i fordonsindustrin i det närmaste fördubblats. Under samma tid har belastningssjukdomar minskat i övriga arbetslivet.

– Det är sex gånger vanligare att kvinnor i fordonsindustri drabbas av belastningsskador jämfört med kvinnor i vård- och omsorgsyrken.

– Det är mer än dubbelt så vanligt kvinnor drabbas av belastningssjukdomar, jämfört med män i fordonsindustrin.

– Många företag har gått tillbaks till löpande bandet. Arbetet blir mer ensidigt och monotont. Varje person koncentrerar sig på en detalj i produktionen, säger Eva-Karin Klenell Hatschek, belastningsergonom på Arbetsmiljöverket.

Facket försvarar sig med att arbetmiljöfrågorna ställdes åt sidan under 1990-talets kris. Det handlade om att rädda jobben. Fokus måste åter sättas på arbetsmiljön.

– Det är bra att montörerna bara jobbar några år. Då hinner de förhoppningsvis inte skada sig, säger förre Metall-ordföranden Göran Johnsson.

Arbetsgivarna menar att företagen slås ut om de inte hänger med utvecklingen. Karl-Olof Stenqvist är vice vd på Teknikföretagen.

Hur kommer det sig att belastningssjukomarna har ökat sista 15 åren?

– Ingen aning. Det får du fråga enskilda arbetsplatser om. Det är svårt att dra slutsatser av genomsnittsiffror. Det kan vara en enskild arbetsplats som är dålig.

Svensk bilindustri har blivit effektivare. Är det här baksidan?

– Alternativet är att säga att det är så farligt att det inte går att bygga bilar. Diskussionen måste föras på arbetsplatserna.

Är du förvånad över siffrorna?

– Ja, att det ligger så lågt inom vården. Det är där debatten är.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.