Industriarbetarnas tidning

Stål­arbetare kräver politisk strejk

15 oktober, 2007

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Stålverksarbetarna i Borlänge följer IF Metalls avdelning i Södra Västerbotten.
Nu kräver SSAB:s Järnbruksklubb att IF Metalls förbundsstyrelse tar initiativ till politisk strejk mot regeringens politik.

För några veckor sedan antog IF Metalls avdelning i Södra Västerbotten ett uttalande mot regeringens politik som försämrar bland annat sjukförsäkringen. Avdelningen uppmanade IF Metalls förbundsstyrelse att ta till politisk strejk.

Flera klubbar och avdelningar sade sig stödja västerbottningarna. I onsdags, på ett medlemsmöte, beslutade Järnbruksklubben på SSAB i Borlänge att formellt stödja initiativet till politisk strejk.

Järnbruksklubben skriver:

”Självklart har vi respekt för demokratin i detta land. Måttet blir dock rågat när den demokratiskt valda regeringen använder den demokratiska arenan till direkt förödande samhällsomstörtande verksamhet.”

– En gnista kan tända en präriebrand. Nu hoppas vi det hettar till ute i fabrikerna. Vi måste stödja våra utsatta kamrater som är sjuka och arbetslösa, säger Conny Carlsson, vice ordförande på SSAB:s järnbruksklubb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.