Industriarbetarnas tidning

”Stora Enso har skötts dåligt”

25 oktober, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Dåliga affärer och en svensk energipolitik som driver upp kostnaden för massaved.
Det är den förklaring som Pappers ekonom Christer Larsson ger till dagens besked att Stora Enso lägger ner massabruket i Norrsundet.

Det kom inte som någon överraskning för Pappers att Stora Enso skulle presentera ett sparpaket i samband med sin tredje kvartalsrapport för 2007. Däremot blev Christer Larsson förvånad över att ett svenskt massabruk drogs med i nedskärningarna.

– Norrsundet går med vinst och går till och med bättre än tidigare, säger han.

Så sent som i början av september i år sa Pappers representant i Stora Ensos koncernstyrelse, Jan Westman, att det inte fanns någon anledning att oro sig över de svenska pappersbrukens framtid.

Knappt två månader senare kommer alltså beskedet att bruket i Norrsundet läggs ner.

Christer Larsson ger två förklaringar till Stora Ensos beslut, som totalt berör cirka 1 700 anställda i Finland och Sverige (se tidigare artikel).

Stora Ensos dåliga affärer, i synnerhet i USA. Som ett exempel nämner Christer Larsson köpet av den amerikanska pappers- och kartongtillverkaren Consolidated Papers för sju år sedan.

– Köpet blev oerhört dyrt, sedan avyttrade man verksamhet med kraftiga reaförluster som en följd.

– Ända sedan Stora Enso bildades har koncernen skötts dåligt, tillägger Christer Larsson. Priset får de anställda i Nordamerika och Europa betala.

I Sverige har råvaran till papperstillverkningen, massaveden, blivit allt dyrare. Christer Larsson talar om en 30-procentig prisuppgång det senaste året. För ett bruk som Norrsundet – som framställer pappersmassa med kemiska metoder och där utbytet av råvaran ligger under femtio procent – är det här extra kännbart.

Höga svenska priser på massaveden påverkar även de finska bruken. Eftersom Ryssland infört exporttullar på 10 Euro per kubikmeter sedan den 1 juli i år köper finnarna mer massaved från Sverige, enligt Christer Larsson.

Bakom de högre priserna på massaveden ligger svensk energipolitik, fortsätter han:

– Regeringen för en politik där man subventionerna priserna på biobränslen. Det gör att kraftvärmeverken köper mer skogsprodukter, efterfrågan på massaved ökar och priset stiger.

Att det just blev Norrsundet som fick betala priset för de dåliga affärerna och höga priserna tror Christer Larsson beror på att bruket inte är ”helt toppmodernt” och litet, särskilt jämfört med systeranläggningen i Skutskär, som gjort stora nyinvesteringar och är dubbelt så stort.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen