Industriarbetarnas tidning

40 jobb bort från Metsä Tissue

16 november, 2007

Skrivet av

Nästa år vill Metsä Tissue minska personalstyrkan på Katrinefors bruk i Mariestad. I veckan informerades facket om att 40 jobb kan försvinna.

– Det var blandade reaktioner. Det måste få smälta in, säger Pappers avdelningsordförande Fredrik Marcusson.

Under onsdagen fick de anställda på Katrinefors bruk samma information som facket fått från företaget dagen innan. Av brukets 430 anställda ska 40 försvinna under 2008.

Metsä Tissue har gått igenom ett utvecklingsprogram med investeringar på ett par hundra miljoner kronor de senaste åren, berättar platschef Lars Warvne. Sista fasen av programmet genomförs nästa år och då ska också de planerade effektiviseringarna bli av.

Enligt Fredrik Marcusson har Metsä Tissue jämfört effektiviteten på Katrinefors bruk med koncernens andra anläggningar. Men förutsättningarna är inte desamma, menar han.

– I Småland kör de nyfiber. Vi kör med returfiber. Det är en mer avancerad process.

Inledande diskussioner kommer ske i december. Först efter nyår tror Fredrik Marcusson att arbetsgivaren kommer med ett konkret underlag för beslutet.

– Vi ska se på underlaget och hur de har kommit fram till det. Vi får se om vi hamnar på 40 personer i slutändan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.