Industriarbetarnas tidning

Arbetslösa efter NCC-förlust

22 november, 2007

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Husfabrikerna i Hallstahammar och Solna blev en förlustaffär för NCC. Nu varslas 200 industriarbetare, varav cirka 100 IF Metallare, om uppsägning. Hälften hoppas företaget kunna omplacera, men det blir svårare för industriarbetarna som saknar byggerfarenhet.

För personalen kom nedläggningsbeslutet som en överraskning.

– Vi fick veta det klockan åtta i morse och jag kan inte säga att det var väntat. Stämningen är inge vidare, säger Kent Westergren, ordförande för IF Metallklubben i Hallstahammar.

Det är hans medlemmar som drabbas hårdast, svetsare och montörer som i fem år arbetat i projektet som skulle hjälpa NCC att pressa ner dyra byggkostnader och halvera tillverkningstiden. Idén var att bygga flerbostadshus industriellt istället för ute på en byggarbetsplats, men redan nu visar det sig att miljardkonceptet inte håller.

– Det har varit svårt att få ihop alla delar i produktionen. Konceptet känns inte färdigutvecklat, säger Kent Westergren som inte känner någon bitterhet mot ledningen.

– Jag är glad för den tid vi har haft och är stolt över att ha fått medverka i det här projektet, säger han.

När produktionen avslutas till sommaren kommer fabrikerna att ha byggt totalt 300 lägenheter i 16 bostadshus. Resten av beställningarna kommer att slutföras där husen ska stå.

Projektet, som går under namnet NCC Komplett har bara i år belastat koncernens resultat med över 340 miljoner kronor och avvecklingen medför kostnader och ytterligare förluster med nästan lika mycket, skriver NCC i ett pressmeddelande. Avvecklingen sker successivt fram till i maj 2008.

– Vi hoppas under den tiden kunna hitta sysselsättningar för dem som inte kan beredas plats inom byggindustrin, säger NCC:s koncernchef Olle Ehrlén till TT.

Texten är korrigerad 22/11 2007.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.