Industriarbetarnas tidning

Drillcons vd inför rätta för dödsolycka

5 november, 2007

På onsdag 7 november ställs verkställande direktören vid Drillcon Core AB inför rätta för dödsolyckan i Gubbträsk utanför Storuman för två år sedan.

Olyckan inträffade på eftermiddagen den 4 augusti 2005 vid guldletning. Martin Blixt, 35 år, skulle tillsammans med en arbetskamrat göra i ordning utrustning som skulle användas för provborrning. Arbetskamraten gick iväg för att hämta verktyg.

När han kom tillbaka fann han Blixt ligga fastklämd med den mer än 300 kilo tunga matarbalken över bröstet. Arbetskamraten lyckades få loss honom och larmade SOS. Blixt återfick dock aldrig medvetandet och var död när ambulanshelikoptern kom.

Arbetsmiljöverket konstaterade i sin utredning att olyckan orsakats av att Blixt oavsiktligt kommit åt manöverspakarna. Därför förbjöds Drillcon Core AB att fortsätta använda borraggregatet tills manöveranordningen byggts om.

Arbetsmiljöverket konstaterade vidare att företaget inte gjort någon riskanalys av arbetet, och överlämnade ärendet till åklagare.

Efter avslutad förundersökning beslutade kammaråklagare Kjell Jannesson att åtala Drillcons verkställande direktör för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Dessutom yrkas företagsbot på en miljon kronor.

Direktören har åsidosatt sin skyldighet att förebygga olycksfall, hävdar åklagaren:

– Det är Drillcon som tillverkat borrmaskinen. Den är konstruerad i strid med gällande föreskrifter genom att man oavsiktligt kunnat komma åt manöverspaken. Den verkställande direktören är ansvarig för detta och för att man inte gjort en ordentlig riskanalys och upptäckt problemet.

– Efter olyckan kom ju företaget i sin egen utredning fram till att manöveraggregatet var felplacerat.
Och det är nu flyttat.

Direktören förnekar brott.

Rättegången skulle ägt rum Storuman men har på grund av det stora intresset flyttas till Lycksele tingsrätt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.