Industriarbetarnas tidning

Hon ska få igång debatt om sd

26 november, 2007

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Handels och Seko har i flera år arbetat tillsammans för att mota sverigedemokraterna i grind. I Landskrona arbetar Ann-Sofie Garsén på heltid med att besöka arbetsplatser och förse de förtroendevalda med antirasistiska argument. IF Metall anslöt först i år till projektet.

Jobbare mot rasism är namnet på den tvärfackliga satsningen som är landsomfattande, men har ett särskilt fokus på sverigedemokraterna starkaste fäste Skåne. Byggnads och Seko har sedan 2004 finansierat en heltidsanställd projektledare. I år anslöt Kommunal, Handels och IF Metall.

– Tidigare har man arbetat mycket med att sammanställa material om främlingsfientlighet och rasism. Nu ska det bli mer operativt, jag ska vara ute mer och prata, säger Ann-Sofie Garsén (bilden) från Handels som tog över tjänsten i september i år.

Hon sitter i Landskrona och medger att det är ett tufft uppdrag. Egentligen krävs en bredare mobilisering för att vända den främlingsfientliga trenden.

– Vad vårt projekt handlar om är att få människor att ta diskussionen, att våga försöka avliva de myter som finns om invandrare om att alla går på bidrag och begår brott.

Många av dem som dras till sverigedemokraterna är industriarbetare. Av de yngre skulle hela 8,2 procent rösta på partiet om det var val i dag, visar Dagens Arbetes opinionsundersökning. Men det var först efter sverigedemokraternas valframgångar förra året som det lokala Metallsdistriktet i Skåne tog initiativ till att gå med i det tvärfackliga projektet. Projektet var inte så känt tidigare och sågs främst som ett lokalt initiativ, säger Margaretha Holmqvist, politiskt sakkunnig på IF Metall.

– Vi har ju andra liknande initiativ, till exempel ordnar vi seminarier i samarbete med Arenagruppen. Det är en fråga som lever i hela vår organisation, säger hon.

Ann-Sofie Garsén är också förtroendevald socialdemokrat.

Du är inte rädd för att det kan uppfattas som att du använder pekpinnar och talar om för medlemmarna vilka partier de får och inte får rösta på?

– När man har gått med i ett av våra fackförbund har man ställt upp på arbetarrörelsens grundvärderingar. Jag har inte upplevt att det har varit ett problem.

De som röstar på främlingsfientliga partier uttrycker ofta en missnöjdhet med den förda politiken. Kommer du även att ta diskussionen om socialdemokraternas integrationspolitik?

– Kommer det frågor om det är det självklart att jag tar den debatten.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.