Industriarbetarnas tidning

IF Metall i kampanj för rättvisa

13 november, 2007

Skrivet av FREDRIK WÅHLSTEDT

Drygt ett år efter valet går nu IF Metall till attack mot regeringen. Det sker med en bred kampanj kring trygghetsfrågorna.
– Vi kommer att göra allt vi kan fram till att budgeten röstas igenom, säger Stefan Löfven.

IF Metall har låtit medlemmarna svara på en rad frågor kring arbete, tryggheten, facket och politiken. Resultatet presenterades i dag.

Där framkommer att det är förändringarna i den sociala tryggheten som oroar medlemmarna mest. Jobbavdraget, det nya avgiftsystemet till a-kassan och arbetsmiljön är andra frågor där medlemmarna är kritiska till regeringens politik.

Under rubriken ”Vi kräver bara rättvisa” inleder nu IF Metall en kampanj som ska sträcka sig fram till valet. Men först siktar förbundet på den kommande budgetomröstningen.

Den 19 december, dagen innan riksdagens ledamöter röstar om den nya budgeten, hålls en stor manifestation i Stockholm tillsammans med de andra LO-förbunden. Platsen och formerna är ännu inte bestämda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.