Industriarbetarnas tidning

Kampanj gav fler klubbar

5 november, 2007

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Grafikernas kampanj Fatta Facket har lett till att flera nya fackklubbar har bildats och beskrivs som en succé av förbundet. Samtidigt var det många som ställde frågor under kampanjen om möjligheten att enbart vara med i a-kassan.

Kampanjen startade i mars 2007 och ett 50-tal ambassadörer har betat av mer än hälften av landets alla 1 100 grafiska företag.

– Projektet har inte i första hand varit en värvningskampanj. Syftet har snarare varit att få medlemmarna att förstå vad de ska ha facket till, säger Magnus Drougge, förbundsorganisatör hos Grafikerna.

Många av dem som rekryterades till projektet hade liten eller ingen tidigare erfarenhet av fackligt arbete.

– Om det är en ung kille från ett litet företag som förklarar varför han är med i facket blir det mycket mer personligt än om det är en ”fackpamp” som står och dribblar, säger Magnus Drougge.

I en enkät gjord av förbundet säger de flesta ambassadörer att de tycker att projektet var väl genomfört, men att de möttes av många andra fackliga frågor än det material som ingick i kampanjen. Suget var stort efter kunskap om hur a-kassan fungerar och om möjligheterna att enbart vara medlem i den.

– Det har blivit ganska mycket politiska diskussioner också. Många är kritiska till förändringarna i a-kassan och oroliga över sina pensioner, säger en av ambassadörerna, Jens Cheng från Helsingborg.

Han tycker att han mest mött positiva reaktioner på arbetsplatserna, även om de finns de som vill gå ur facket för att de tycker att det är för dyrt.

– Men det är inte svårt att förklara, säger han.

Ambassadörerna har inte sällan hittat arbetsplatser där de flesta är medlemmar men där det saknas en fackklubb. I samband med projektet har dock ett antal nya klubbar bildats.

– Jag tror vi har varit för dåliga på att vara ute bland medlemmarna. Vi måste ge kunskap om vilket inflytande de har, säger Magnus Drougge.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.