Industriarbetarnas tidning

Legionärssjuk smittades på Ortviken

15 november, 2007

Skrivet av

Det var på Ortvikens pappersbruk som den anställde blev smittad av legionella. Det visar tester av bakterierna som hittades vid bruket.

I september insjuknade en av Ortvikens anställda i legionärssjukan. Prover som togs på bruket visade att legionellabakterier fanns i slangar som används sällan. I den varma miljön har bakterierna kunnat växa till sig i det stillastående vattnet.

Nu är det säkerställt att den anställde smittades av bakterierna på Ortviken. Det visar DNA-spårning, berättar företagets säkerhetschef Jan Waluszewski.

För att förhindra att legionellabakterier får fäste igen ska slangar, ögonduschar och nödduschar i fortsättningen spolas igenom en gång i veckan.

Det finns bara ett tidigare känt fall av smitta inom pappersindustrin. Det inträffade på Kappa Kraftliners anläggning i Piteå hösten 2004. Efter det genomförde Smittskyddsinstitutet en stor undersökning på uppdrag av Skogsindustrierna. Undersökningen visade att legionellabakterien fanns på 27 av 42 bruk med biorening.

Enligt ny en rapport som publicerades i oktober har 12 av 40 bruk haft höga halter legionellabakterier de senaste två åren.

Den anställde som smittades på Ortviken är frisk och tillbaka på jobbet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.