Industriarbetarnas tidning

Littorin vill inte ha mer statlig kontroll

26 november, 2007

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Det krävs ingen skärpt lagstiftning för att stoppa belastningsskadorna i industrin, tycker arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m). Facken kan bli bättre på att informera och arbetsgivarna måste inse att en god arbetsmiljö är en konkurrensfördel.

Det löpande bandet är tillbaka i fordonsindustrin och därmed har också belastningsskadorna ökat, visade en granskning gjord av Dagens Arbete. Vad tänker arbetsmarknadsministern göra åt det, ville vänsterpartiets riksdagsledamot Torbjörn Björlund veta i en interpellationsdebatt i fredags.
Sven Otto Littorin (bilden) svarade att det regelverk som finns är bra och tillräckligt.

– Det handlar om att uppmana parterna att informera bättre och att uppmana arbetsgivarna att bli bättre på att organisera sina arbetsplatser, sade han.

Arbetsmiljön är också i grund och botten arbetsgivarens skyldighet, ansåg ministern och hänvisade sedan till den översyn av arbetsmiljöpolitiken som regeringen håller på med. En nationell arbetsmiljöstrategi ska sjösättas med målet att minska de 50 miljarder som den arbetsrelaterade ohälsan kostar samhället varje år.

Bantningen av anslagen till Arbetsmiljöverket har inte med saken att göra, argumenterade Littorin.

– Det räcker inte med statlig kontroll. Det behövs andra saker, sade och nämnde fackens informerande uppgift och vikten av att en god arbetsmiljö blir en konkurrensfördel för företagen.

På frågan om vad han tänker göra för att förbättra kunskaperna om vad som orsakar belastningsskador, svarade Littorin:

– Jag har svårt att se att regeringen kan göra så hemskt mycket, om jag ska vara helt ärlig. Jag tycker att det här är en arbetsgivarfråga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.