Industriarbetarnas tidning

LO vill diskutera arbetslivet

7 november, 2007

Skrivet av

Produktiviteten ökar medan belastningsskadorna ökar. Hur länge ska det behöva fortsätta? undrade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i en debatt med Teknikföretagens vice vd Karl-Olof Stenqvist.

LO-basen hämtade uppgifterna ur Dagens Arbetes dokument Högt pris för slimmad industri.

– Jag läser om hur arbetarna på BT Products i Mjölby i dag gör dubbelt så många truckar per anställd som för tio år sedan, som exempel på produktivitetsökningen. Samtidigt stiger antalet belastningsskadade. Är det inte dags att vi börjar diskutera hur det ser ut i arbetslivet?

Karl-Olof Stenqvist sa att det inte stämmer att arbetsintensiteten ökat på de svenska arbetsplatserna.

– Vi har i dag en lägre intensitet på svenska arbetsplatser. Det kan vi ha och samtidigt öka produktiviteten eftersom vi köper in mer komponenter från lågprisländer.

– Vi ska ha en bra arbetsmiljö. Svenska företag jobbar mycket med arbetsmiljön och tillsammans med facket ska vi vara vakthundar och se till att bygga system som fungerar.

Stenqvist var inbjuden att diskutera LO:s kongressrapport Världens bästa jobb. Andra deltagande var Tomas Östros, socialdemokratisk vice ordförande i näringsutskottet, Erik Åsbrink, före detta finansminister, Anna Ekström, ordförande i Saco samt Joakim Palme vd för Institutet för framtidsstudier.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.