Industriarbetarnas tidning

Oväntat resebidrag till tävlingstryckare

8 november, 2007

Skrivet av FREDRIK WÅHLSTEDT

Om några dagar flyger grafikern Allan Myhré till Japan för att tävla i Yrkes-VM. Han skulle egentligen ha jobbat natt men han missar sällan eftermiddagsfikat på onsdagar. Och tur var det för i går kom facket dit med ett rejält bidrag till resekassan.

– Det känns helt underbart, jag fick just checken på femtusen.

Inför tävlingarna ville Grafiska fackförbundet visa sitt stöd och uppmuntra Allan med ett bidrag ur sin stipendiefond. Syftet med fonden är att främja och stimulera rekryteringen till tryckaryrket och den grafiska branschen. Och vem är bättre förtjänt av det än Sveriges officiellt skickligaste tryckare.

Och det känns bra med en extra slant när man reser till Japan, tycker Allan. Men han kommer nog att hålla i pengarna. De kan behövas till en utbildning, säger han.

Han är 22 år och har jobbat som offsettryckare i två år vid LH-tryck i Ulricehamn. Allan hade jobbat ett halvår när hans arbetsgivare gav honom informationsbladet om tävlingarna. Först var han skeptisk. Men han ringde ändå till utbildningsfonden som håller i tävlingarna och de lyckades övertyga honom. Han blev bäst av de sex grafikerna som tävlade i SM och sedan dess har han siktat hårt på världsmästerskapen.

– Jag har försökt jobba under pressade förhållanden på min arbetsplats och att så ofta som möjligt ha någon som tittar på mig. De är viktigt att få upp tempot och samtidigt behålla den högsta kvaliteten på arbetet.

Chefen har fått agera domare under arbetspassen. Han följer också med till tävlingarna i Japan för att ge Allan stöd.

Allans självsäkerhet är på topp. Det gäller att tänka taktiskt och sikta in sig på det som ger högsta poäng. Noggrannheten är viktigast. Japanerna arbetar med vita handskar. De är nog hans svåraste konkurrenter, tror han.

– Det är många moment i offset. Det är viktigt att hålla rent och att man är försiktig med färgen. Vid tävlingarna mäts just hur mycket färg man lagt på och det måste ligga inom en snäv gräns.

På lördag lyfter det svenska landslaget mot Schizouka. Allan har skrivit upp sig på några extra nattpass fram tills dess. I Japan möter han nio deltagare från olika länder med olika bakgrund. Och han vet vad som kommer ge just honom medalj.

– Min kämparglöd och noggrannhet!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?