Industriarbetarnas tidning

Polska arbetare bodde på tryckeri

30 november, 2007

Skrivet av

Mögel och fuktskador fick de polska byggnadsarbetarna att lämna lägenheten som hyrdes på Svenska Tryckcentralen i Södertälje. I stället sov de på madrasser i slitna kontorsrum.

Efter tips från Grafikernas och Byggnads Stockholmsavdelningar åkte Ulrica Olsson, handläggare på Södertälje kommuns miljökontor, ut på en inspektion. På Svenska Tryckcentralen i Södertälje var flera kontorsrum möblerade med sängar eller madrasser direkt på golvet. Här har minst tio polska byggnadsarbetare bott i snart ett års tid. Dusch fanns bara i källaren och den var fukt- och mögelskadad.

Lägenheten där byggnadsarbetarna skulle ha bott var låst, men vid ett återbesök några dagar senare kunde Ulrica Olsson ta sig in.

– Den är inte beboelig. Jag förstår att arbetskraften har bosatt sig i kontorsrummen, säger hon.

Lägenheten hade fuktskador i golv, väggar och fönster, det drog kallt på grund av dåligt underhåll, i brist på utrymme hade sängar placerats i tvättstuga och en garderob, madrasser låg direkt på golven och ventilationen hade inte kontrollerats på sex år.

Bo Guldstrand är fastighetsägare och vd på Svenska Tryckcentralen i Södertälje. Han har lånat ut lokalerna till Åke Götesson på byggföretaget Nordiska Stenhus och säger att de hade en överenskommelse om att byggföretaget skulle renovera lokalerna under tiden arbetarna bodde där. Han har inte lagt märke till att hyresgästerna flyttade ut i kontoren, säger han.

– Nej det har jag inte sett. Vi använder inte den delen av lokalerna. De ska inte använda kontoren.

Men du har inte gått in i lägenheten och kontrollerat att de har gjort det som ni kommit överens om?

– Nej. Alltihop skulle vara klart efter årsskiftet. Jag har sagt till att de skulle göra i ordning.

Åke Götesson på Nordiska Stenhus säger att han inte heller visste om att arbetarna flyttat ut i kontoren. Men han håller inte med om att lägenheten är i för dåligt skick. Det går att bo där, säger han, men vill inte lämna några andra kommentarer.

Sedan kommunens första inspektionen har arbetarna tvingats flytta in i lägehenten igen, eftersom boende i kontorslokaler inte är tillåtet.

Kommunens miljökontor har lämnat en lista på åtgärder till fastighetsägaren. Flera punkter måste åtgärdas inom en vecka, annars döms lägenheten ut och hyresgästerna måste flytta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.