Industriarbetarnas tidning

Sjukdomsutbrott på Siemens

1 november, 2007

Skrivet av BRITT-MARIE CITRON

Ett stort antal maskinoperatörer på turbintillverkaren Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång i Östergötland har fått luftvägsbesvär och astma av skärvätskedimma. Som mest har närmare hundra anställda anmält besvär.

Vad det är i skärvätskan som orsakar sjukdomsutbrottet kan ingen säga. Mätningar av luften i verkstäderna visar på halter långt under aktuella gränsvärden.

Det började för fem år sedan när företaget bytte till en modernare, mer vattenbaserad skärvätska med mindre olja. Den gamla skärvätskan gav nämligen hudproblem.

Efter hand klagade allt fler på luftvägsbesvär och i början av 2006 slog företagsläkaren larm till Arbetsmiljöverket genom en så kallad läkares anmälan. Han hade då undersökt 68 maskinoperatörer och konstaterat att 37 av dem var drabbade.

Ett försök med byte till en skärvätska som klassades som mindre hälsofarlig gav ingen effekt. En annan åtgärd blev att installera punktutsug med oljedimavskiljare. Men efter det blev det värre.

Nu drabbades också tjänstemän och chefer som har kontor i de verkstäder där CNC-maskinerna för skärande bearbetning står. I vintras hade närmare 100 av de 350 som jobbar i verkstäderna symptom.

Birgitta Borg, arbetsmiljöingenjör på Haluxa företagshälsovård i Finspång, tror att orsaken är att oljedimavskiljare är föga effektiva mot vattenbaserade skärvätskor. Oljan filtreras bort medan övriga ämnen slungas ut i verkstaden med tryck. Hon är kritisk till att varken tillverkaren av filtret eller av skärvätskan informerar om detta.

Nu är punktutsugen ombyggda och luften leds ut utanför verkstaden. Därmed har man också märkt en liten förbättring i hälsoläget.
Företaget har satsat miljoner på att förbättra ventilationen i verkstäderna och arbetet fortsätter. För några veckor sedan bytte man ännu en gång skärvätska, denna gång till en som innehåller vegetabilisk olja.

Birgitta Borg har jobbat i 30 år med arbetsmiljöer med skärvätskor och aldrig upplevt något liknande. På yrkes- och miljömedicinskt centrum, YMC, i Linköping bekräftar man att luftvägsproblem kopplat till skärvätskor blir allt vanligare. De senaste fem-sex åren har man haft kontakt med ett tiotal verkstadsföretag i regionen med liknande problem som Siemens.

– Nu är måttet rågat, säger Bengt Ståhlbom, verksamhetschef på YMC. Vi håller på att samla ihop ett antal fall och ska göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Också på arbetsmiljöinspektionen i Linköping har man fått ögonen på problemet tack vare Siemens och tillsammans med Växjö-distriktet planerar man att göra en riktad tillsyn mot verkstadsföretag som använder skärvätskor.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen