Industriarbetarnas tidning

Staten sparar miljarder på a-kassan

5 november, 2007

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Staten sparar nio miljarder på höjda a-kasseavgifter. De skärpta a-kassereglerna bidrar också till statskassan och de som betalar är studenter och långtidsarbetslösa.

Det visar två nya rapporter från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Hittills har a-kassorna betalat in knappt fem miljarder i förhöjd finansieringsavgift till staten, men IAF beräknar att den summan till årsskiftet kommer att uppgå till nio miljarder. Prognosen bygger på att medlemsantalet i kassorna fortsätter att minska i samma takt som under de senaste månaderna. A-kassorna har det senaste året tappat cirka tio procent av sina medlemmar.

De skärpta a-kassereglerna innebär samtidigt minskade utgifter på 1,3 miljarder i år och 1,7 miljarder nästa år. Den politiska debatten har handlat mycket om det skärpta arbetsvillkoret och försämringar för deltidsanställda. Men de största besparingarna har staten hittills gjort på studenter och långtidsarbetslösa.

– De nya reglerna pekar tydligare ut dem som står stadigt på arbetsmarknaden som vinnare och de som har en svagare förankring blir förlorare, säger tillsynschef Bo Lundgren.

Avslutade heltidsstudier är inte längre a-kassegrundande, vilket beräknas spara staten 250 miljoner kronor under 2007 och 550 miljoner kronor under 2008. Cirka 20 000 studenter får också varje år a-kassa under loven. När den möjligheten tas bort sparar staten ytterligare några hundra miljoner kronor.

Den lägre ersättningsnivån för dem som varit arbetslösa längre än 200 dagar har hittills drabbat 50 000 personer och i år bidragit till en besparing på 500 miljoner.

Det skärpta arbetsvillkoret har befarats stänga ute fler från a-kassan. När IAF i somras gjorde en första uppskattning av effekterna av regeländringarna trodde man att den åtstramningen skulle slå hårdare.

– Men då hade vi inte tagit hänsyn till konjunkturen. Siffrorna byggde främst på regeringens egna prognoser, säger Bo Lundgren.

Tack vare den goda tillgången på jobb tror IAF nu att regeländringen bara kommer att ge 5 miljoner i minskade utgifter i år och nästa år. Något som heller inte har fått en lika stor effekt är den ändrade beräkningen av den snittarbetstid som ligger till grund för hur stor ersättningen blir. Bo Lundgren påpekar dock att dessa båda regeländringar med tiden kommer att ge en större effekt eftersom de berör nya arbetslösa.

– Det som framförallt kommer att ge ökade besparingar är den ändrade beräkningen av snittarbetstiden och dagpenningen. Det är främst unga och kvinnor som kommer att få en reducerad dagpenning, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.