Industriarbetarnas tidning

”Stödet till sd en klassfråga”

30 november, 2007

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Många som röstar på sverigedemokraterna (sd) är arbetare som är besvikna på socialdemokratin. Men socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin påpekar att Sverige har lyckats bättre med integrationen än många andra länder i Europa.
– Det är lite slappt att säga att problemet alltid är att socialdemokrater inte förstår hur verkligheten ser ut.

Hela 8,2 procent av de unga industriarbetarna säger att de skulle rösta på sverigedemokraterna om det var val i dag.

– Det är jättemycket absolut. Men det är lätt att säga i en mätning, säger Mona Sahlin när Dagens Arbete träffar henne på Pappers förbundsmöte.

Hon tror det främst är en klassfråga att många arbetare röstar på sverigedemokraternas.

– Det handlar om unga män som bor i orter med hög arbetslöshet. Många är rädda för att den stora invandringen förstör möjligheterna för framtida jobb. Så skuldbelägger man då flyktingarna och tycker att sverigedemokraterna har en enkel lösning.

Men nu är det ändå låg arbetslöshet och hög tillväxt?

– Ja, men jag tror ändå att just dom här grupperna går runt och känner oro för hur det kommer att bli i framtiden. Man läser artiklar om hur viktigt det är med utbildning och tror inte att man har en chans på arbetsmarknaden.

Många som ger sverigedemokraterna sin röst är besvikna på ditt parti socialdemokraterna och är kritiska till den integrationspolitik som ni har fört.

– Det har inte alltid varit en fråga som alla i vårt parti har tyckt varit viktig.

Konsekvenserna kan ses i att bostadsområdena har blivit allt mer segregerade och att flyktingbarn har fått det svårare i skolan. Och det tar partiet på sig ansvaret för, menar Sahlin som samtidigt verkar tycka att kritiken är aningen orättvis.

– Om man jämför med andra länder så har vi mindre problem än nästan alla länder i Europa, så någonting bra måste vi har gjort också. Arbetslösheten är lägre bland invandrargrupperna i Sverige än vad den är i många andra länder i Europa. Vi har inget främlingsfientligt parti i riksdagen och många människor har en förståelse för människor som måste fly.

De människor vi har mött som till och med engagerat sig aktivt i sverigedemokraterna bor i utsatta områden. För dem är det ganska uppenbart att integrationspolitiken har misslyckats. Säger du att dom har fel?

– Ja det säger jag, men det är ju en politisk åsikt och den får dom ha, bara de inte vänder den till att säga att det är antalet invandrare det är fel på.

Fredrik Hansen bor i Landskrona och är skyddsombud för IF Metall och aktiv sverigedemokrat. Han säger att socialdemokraterna bara pratar, men ni bor inte i hans områden och han tycker att era försök att integrera är tafatta och bara skapar mer rasism.

Har ni tappat kontakten med hur det är att bo i utsatta områden?

– Nej, det tycker jag inte. Det bor massor med socialdemokrater i förortsområden. Det är faktiskt de områden där socialdemokraterna är som starkast så den analysen håller jag inte med om.

Men i Landskrona är sverigedemokraterna väldigt starka, de fick 22 procent i valet.

– Ja, men jag står inte och säger att det inte finns problem. Men jag tycker det är en lite slapp analys att säga att problemet alltid är att socialdemokrater inte förstår hur verkligheten ser ut.

– Sverige är det land i Europa som tar emot flest flyktingar. Det har vi gjort med högt huvud trots att problemen varit stora. Ska vi stänga gränsen och säga: ”Vi har haft lite svårt att integrera så därför kan ni inte komma hit och få skydd nu”?

Men om vi släpper sverigedemokraterna och deras retorik, hur vill du lösa problemen i Landskrona och Klippan där Fredrik Hansen har vuxit upp med mycket bråk och otrygghet?

– Problemet i Klippan är inte att det bor många invandrare där utan att det bor många arbetslösa. Det är en klassfråga som var lika stor på 30-talet, men då hette problemfamiljerna Olsson och Karlsson.

Men det problemet har ni ju också ansvar för?

– Ja, jag säger inget annat. Problemet är gigantiskt. Det är det i alla länder i Europa och vi har varit, hävdar jag fortfarande, bättre än på många andra håll därför att vi har fortsatt att ha en generös flyktingpolitik.

Om vi lämnar rasismen, de här unga killarna har det ganska tufft och de är besvikna på socialdemokratin.

– Jag har sagt hundra gånger att vi är ansvariga. Och det vi ska jobba med nu är att rusta upp de här områdena. Det måste också bli möjligt att bo i billiga hyresrätter på andra ställen än i Rinkeby, Klippan eller Bergsjön.

Vad är det konkret sakpolitiskt som ni har gjort fel tycker du?

– Framförallt gäller det arbetsmarknadspolitiken och bostadspolitiken. Det vi gjorde fel var att inte tvinga alla kommuner att ta ett ansvar för flyktingarna, också rika Vällingby, Täby och Danderyd. Så vill du ha självkritik så visst finns det.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.