Industriarbetarnas tidning

Stort intresse för facklig utbildning

7 november, 2007

Skrivet av FREDRIK WÅHLSTEDT

Medlemsras och ett lamslaget fack med skral aktivitet. Det är den bild som ofta sprids. Men nu visar siffror, som Dagens Arbete tagit del av, att intresset för facklig utbildning är större än någonsin. Åtminstone bland IF Metalls medlemmar.

Trots att trycket på arbetsplatserna ökat under högkonjunkturen och intresset för fackliga frågor sägs vara på avtagande, är många fackliga kurser fulltecknade ute på IF Metalls avdelningar. I dag är inte problemet lågt deltagande utan brist på litteratur och studiehandledare. Och förbundet är redan på väg att spräcka de 35 miljoner kronor som finns anslagna till facklig utbildning i budgeten.

Drygt 5 000 medlemmar deltog i fackliga utbildningar mellan oktober 2005 och oktober 2006. Under samma period 2006 till 2007 var antalet deltagare närmare 7000.

Huvuddelen av den fackliga utbildningen inom förbundet genomförs lokalt hos avdelningarna. Det är också där som ökningen är som störst.

Leif Råback är centralt ansvarig för IF Metalls studieverksamhet. Han ser utvecklingen som ett bevis på att de nya avdelningarna nu kommit igång med verksamheten efter förbundssammanslagningen för två år sedan. Men han tror också att den positiva utvecklingen är ett svar på att fackligt aktiva har vaknat ute i landet. Inte minst sedan regeringsskiftet.

– När vi åker ut och talar med studieoorganisatörer vittnar de om att många medlemmar blivit tysta och fogar sig. Känslan att något måste göras tror jag har påverkat fackligt aktiva till att agera. Och en viktig väg är att engagera arbetskamrater till att delta i facklig utbildning.

Statistiken från de senaste två åren visar alltså på en tydlig ökning, även om det finns stora regionala skillnader.

– Mest glädjande är att intresset för de lokala instegsutbildningarna har ökat så markant, tycker Leif Råback. Men också när det gäller centrala utbildningar och kongresser ser han en stark tillväxt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.