Industriarbetarnas tidning

98 anställda varslas vid Pilkington

5 december, 2007

Skrivet av FREDRIK WÅHLSTEDT

Malmö drabbas hårdast när Pilkington varslar 98 anställda. I fredags fick de anställda beskedet att hela bygglastillverkningen läggs ned. Även fabrikerna i Gävle, Piteå och Stockholm berörs.

Att glastillverkaren Pilkington haft problem med bygglasverksamheten har varit känt länge. Redan i somras försvann 15 tjänster i Malmö till följd av driftsinskränkning vid fabriken. Men det räckte inte för att tackla problemen och nu har företaget tagit till den stora kniven.

39 kollektivanställda och 16 tjänstemän får gå nu när anläggningen för bygglas i Malmö läggs ned. Den 31 mars ska tillverkningen ha upphört.

För de anställda kom det stora varslet som en överraskning. Där har uppfattningen varit att den negativa trenden vänt sedan i somras, enligt Lee Levin som är IF Metalls klubbordförande vid Pilkington i Malmö.

Men personalchefen Hans-Fredrik Hansson förstår inte klubbens förvåning.
– Vi har tydligt redovisat problemen och bakgrunden till omorganisationen i den MBL-information som vi gick ut med för två veckor sedan.

Trots varslet är stämningen samlad vid fabriken i Malmö och folk jobbar på som vanligt, säger Lee Levin.
– Beskedet har nog inte satt sig helt och hållet. det kom ju så hux flux.

Omorganisationen ska genomföras under första kvartalet 2008. Den 8 januari inleds MBL-förhandlingar. En del hoppas på omplacering till företagets andra verksamhetsområden, till exempel bilglastillverkningen, enligt Lee Levin.

Men trots att bilglasverksamheten uppges gå bra, har företaget i dag inte några planer på att bygga ut tillverkningen eller omplacera folk till den sidan, säger Hans-Fredrik Hansson.

– Vi arbetar på hur vi kan lösa situationen för de varslade på bästa sätt. Men hur det blir visar sig när MBL-förhandlingarna är klara.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.