Industriarbetarnas tidning

A-kasseavgiften kan höjas igen

3 december, 2007

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

Efter höjningen av a-kasseavgiften har tusentals personer struntat i att betala in pengarna till sin a-kassa. Det drabbar nu de medlemmar som har betalat för sig. A-kassorna får inte längre driva in beloppen till inkasso och ser sig därför tvingade att höja avgiften ännu mer.
– Det kommer att innebära att våra andra medlemmar får betala, säger IF Metalls A-kasseföreståndare Åke Ljunggren.

Det är Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF), som har beslutat att det strider mot lagen att a-kassorna tar hjälp av inkassobolag.

– Det ingår i a-kassornas myndighetsutövning att driva in pengarna och därför får de inte lägga över den uppgiften på någon annan, säger Uno Ströberg på IAF:s försäkringsjuridiska enhet.

I september hade över 70 000 medlemmar fortfarande inte betalat in avgiften till a-kassan för januari månad. Den som inte har betalat efter tre månader utesluts från a-kassan och många har helt enkelt slutat betala i stället för att aktivt begära utträde ur sin a-kassa. Kassorna har tidigare bara krävt in pengar för felaktiga utbetalningar. Men nu kräver regeringen att de ska betala in den förhöjda finansieringsavgiften till staten även för de månader medlemmarna väntar ut sin uteslutning. Och det alltså utan hjälp av inkassobolag.

Åke Ljunggren säger att en majoritet av IF Metall:s medlemmar brukar betala efter ett första kravbrev. Men hur kassan ska få in resten av pengarna vet han inte. Om a-kassorna misslyckas med att få in sina fodringar måste de ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Just nu handlar det om 4 till 5 miljoner kronor som kassan ligger ute med för årets första månader.

– I slutändan har vi gjort så att vi har lämnat det till inkasso. Blir det ett skarpt läge nu vet jag inte hur vi ska hantera det, säger Åke Ljunggren.

A-kassorna har visserligen fått anstånd fram till årsskiftet att betala in finansieringsavgiften till staten.

– Men vi kommer ju inte att ha hunnit ställa i ordning en färdig inkassobyrå på IF Metall till den första januari. Det tar längre tid att bygga upp en sådan kompetens, säger Åke Ljunggren.

Och då blir den enda utvägen att höja medlemsavgiften?

– Ja självklart.

Grafikernas lilla a-kassa har en skuld på nära 1,6 miljoner kronor till staten som måste drivas in.

– Det första alternativet är att se om det går att strunta i att betala det här för vi har inga möjligheter att skapa en egen inkassoorganisation. Vi klarar inte det här, säger kassaföreståndare Torbjörn Öhrnell.

Enligt Birgitta Lanér, ordförande i a-kassornas samorganisation och i IF Metalls a-kassa, är frågan om inkassoindrivningen inte avgjord.

– Vi har en helt annan uppfattning. Frågan är inte slutdiskuterad. Det blir närmast ogörligt för a-kassorna att sköta indrivningen administrativt. Kostnaderna stiger också, säger hon till Göteborgs-Posten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.