Industriarbetarnas tidning

A-kassorna får vänta med skuld

20 december, 2007

Skrivet av HELENA GUNNARSSON

A-kassorna får ytterligare ett anstånd med sin skuld till staten. Först om ett halvår måste de betala in de 147 miljoner kronor som de ligger efter med, beslutade regeringen i går, onsdag.

Skulden beror på att många medlemmar struntat i att betala när avgiften höjdes.

– Vi vill medverka till att det är möjligt för a-kassorna att betala in avgifterna. Det är också viktigt att värna om den skyddsregel i arbetslöshetsförsäkringen som säger att en medlem har tre månader på sig att betala sin avgift, säger Eva Uddén Sonnegård som är statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m).

På a-kassornas samorganisation SO, är man lättad över regeringens beslut. Men utträdena fortsätter och det bästa vore om man kunde ändra skyddsregeln, anser biträdande kanslichef Gertrud Hedenström-Eriksson. I dag krävs en skriftlig uppsägning för att häva medlemskapet. Först efter tre månader sker ett automatiskt utträde om medlemmen slutat betala.

– Många medlemmar tror att det räcker med att sluta betala. Det vore bättre om medlemskapet upphör första månaden, säger hon.

A-kassorna får inte längre driva in skulden med hjälp av inkassobolag, enligt ett beslut från IAF, inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. I januari ska a-kasseföreträdare träffa IAF för att diskutera hur indrivningen ska klaras av. Ett alternativ är att kassorna upprättar en egen indrivningsorganisation, men för det saknas kompetens i dag.

– Det är en omfattande administration, säger Gertrud Hedenström-Eriksson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.