Industriarbetarnas tidning

Avskedad för tidningsartikel

11 december, 2007

Skrivet av

I måndags fick klubbordföranden på Danielson Sverige i Visby sparken. Företaget anser att han har läckt företagshemligheter till fackets egen tidning. Enligt Grafikerna finns ingen grund för avskedandet.

Grafikernas egen avdelningstidning, Grafisk Revy, skrev en artikel om företaget Danielson Sverige AB i Visby. I artikeln beskrivs bland annat miljön och delar av tillverkningsprocessen. När texten publicerades fick den grafiska klubbens ordförande höra att han avslöjat företagshemligheter. I går blev han avskedad. Sekreteraren i klubben har blivit varnad.

Företaget skriver i sin varning till sekreteraren att han genom uttalanden i tidningen Grafisk Revy har uppträtt illojalt mot företaget samt avslöjat sekretessbelagda uppgifter. Det är ett brott mot gällande anställningsavtal och företaget ser ytterst allvarligt på det.

Klubbordföranden har inte fått någon skriftlig motivering till avskedandet.

Hos Grafikerna är man oförstående.

– Vi har läst artikeln flera gånger. Vi kan inte ens hitta något som är fog för en tillsägelse, säger Grafikernas ordförande Tommy Andersson.

– Det här saknar motstycke i vår historia. Det är ett rejält övertramp, fortsätter han.

Vid besöket på arbetsplatsen frågade skribenten och fotografen företagets platschef om det fanns något i tillverkningen som de inte fick skriva om eller fotografera. De restriktioner som då gavs har följts, uppger Grafikerna.

Trots det menar företaget att känslig information förekommer i texten. Men att koppla den informationen till just de två anställda som har avskedats och varnats är omöjligt, menar Grafikerna.

Grafikerna kommer att ogiltigförklara avskedet samt begära förhandlingar.

Företagets vd, Anders Danielson, vill inte kommentera konflikten på företaget.

Danielson Svenska AB har ungefär 70 anställda i Visby, varav drygt 50 är grafiker. Företaget tillverkar bland annat märken, emblem, etiketter och skyltar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.