Industriarbetarnas tidning

Fackeltåg mot regeringen

19 december, 2007

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

Ett fackeltåg i protest mot regeringens politik kommer i kväll lysa upp Stockholms innerstad. IF Metall och Grafikernas Stockholmsavdelningar kommer vara representerade. Bakom manifestationen står LO och LO-förbunden.

Manifestationen går under parollen ”Kamp för rättvisa” och hålls i protest mot regeringens politik. LO anser att regeringen för en orättvis politik som gynnar rika och drabbar sjuka och arbetslösa. På sina flygblad kräver LO fler och bättre jobb, ett stopp för utförsäljningen av samhällets gemensamma egendomar och en satsning på allmän välfärd istället för skattesänkningar för de redan rika.

I morse stod ombudsmannen Giorgios Kontorinis och andra från IF Metalls stockholmsavdelning och delade ut flygblad till morgonpendlarna vid Hornstull i Stockholm.

– Det märks att folk är arga. Vi hoppas på stor uppslutning i kväll, säger Giorgios Kontorinis.

Grafikernas stockholmsavdelning har bjudit in alla medlemmar att värma upp med gulaschsoppa i eftermiddag. Jonas Lundborg som är sekreterare hoppas på stor uppslutning

– Det är ju svårt så här dagarna före jul. Men jag hoppas på minst fem tusen, säger Jonas Lundborg.

IF Metall kommer gå bakom sina fanor och Grafikerna bakom en banderoll med en uppmaning till regeringen: ”Ta av er hörselskydden – sänk inte a-kassan”. Pappers ordnar ingenting centralt men tror att ett flertal enskilda medlemmar kommer sluta upp.

Fackeltåget samlas klockan 17.30 på Norra Latins skolgård för avmarsch klockan 18.00 till Mynttorget. På Mynttorget blir det tal av bland annat LO:s ordförande Wanja Lunby-Wedin och musikunderhållning med Svensk Pop.

Manifestationer kommer även att hållas på tjugotal platser runt om i Sverige. I Örebro kommer Grafikernas förbundsordförande Tommy Andersson att hålla tal.

Texten är korrigerad 19/12 2007.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.