Industriarbetarnas tidning

GPS-koll togs bort efter protester

7 december, 2007

Skrivet av FREDRIK WÅHLSTEDT

Brandsäkerhetsföretaget Kidde installerade GPS-övervakning i samtliga firmabilar. Med hjälp av satelliter och små sändare kunde arbetsgivaren följa sin servicetekniker under deras arbetsdag. Nu är färdskrivarna borta, efter protester från de anställda.

– Ja, det är ett avslutat kapitel för oss. Det blev alldeles för oroligt internt och vi kommer att välja en annan väg i framtiden, förklarar Kidde Swedens vd Carl G Christensson.

Kidde Sweden installerar och servar brandsäkerhetssystem på ett tiotal orter i Sverige. Serviceteknikerna arbete var ett självständigt arbete. Frihet under ansvar gällde. Så kom beslutet om GPS-systemet från huvudkontoret.

– Jag tror att GPS-övervakning är en metod som kommer mer och mer i framtiden och jag tror acceptansen kommer öka, säger Carl G Christiansson.

Det fanns flera skäl till att GPS-systemet infördes, berättar Carl G Christensson. Han nämner bland annat tillgänglighet, tidsredovisning, säkerhet och skatteredovisning.

Men serviceteknikerna på Kidde accepterade inte metoden. De såg inget annat syfte än att arbetsgivaren skulle kunna kontrollera varje steg de tog. De kände sig misstrodda och att förtroendet mellan arbetsgivare och anställd var borta.

– Ingen tycker väl om att vara övervakad. Men generellt är alla det i dag, mer eller mindre. Och det finns många fördelar. Polisen har kunnat gripa många mördare genom att spåra mobiltelefontrafik till exempel, kommenterar Carl G Christensson.

Klubben på Kidde i Göteborg såg i alla fall inte dessa fördelar. Inga-Lill Samuelsson, ombudsman på IF Metall i Göteborg, tog över ärendet när arbetsgivaren inte ville lyssna till klubbens argument.

– Killarna mådde jättedåligt och de flesta var på väg att se sig om efter andra jobb. I Göteborg har halva styrkan sagt upp sig, berättar Inga Lill Samuelsson.

Pressen från facket och de anställda växte och nu har GPS:erna kopplats ur.

Datainspektionen (DI) har granskat detta ärende och andra av samma typ. Enligt handläggaren Oskar Öhrström är det visserligen inte otillåtet att mäta hur de anställda arbetar med GPS-system. Men det måste innebära en väsentlig förenkling och förbättring jämfört med att göra det manuellt. Men frågan är mer komplicerad än så.

– Det handlar också om arbetsrätt och arbetsmiljö. Förhoppningsvis kommer en mer samlad lagstiftning. Regeringen utreder sedan 2006 just en ny lag om skydd för den personliga integriteten i arbetslivet.

Datainspektionen har en särskild checklista över vad som krävs, enligt personuppgiftslagen, för att en arbetsgivare ska få införa GPS-system. Den och mer om vad lagen säger om GPS-övervakning i arbetslivet finns att läsa på Datainspektionens hemsida.

Läs företaget Kiddes etiska regler.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?