Industriarbetarnas tidning

IF Metall startar HBT-nätverk

27 december, 2007

Skrivet av FREDRIK WÅHLSTEDT

Under våren får IF Metalls medlemsportal en särskild avdelning för HBT-frågor (frågor som rör till exempel diskriminering av homo-, bisexuella och transpersoner). Därmed tar IF Metall sitt första steg mot det utlovade HBT-nätverket.

I samband med pridefestivalen i 2007 lovade IF Metalls ordförande Stefan Löfven att ett särskilt fackligt nätverk för HBT-personer skulle bildas. Strax före jul presenterade arbetsgruppen de första förslagen för förbundsstyrelsen.

– Vi kommer bland annat att starta en ny sida på medlemsportalen. Den kommer att vara öppen för alla medlemmar som är intresserade av HBT-frågor, berättar arbetsgruppens ansvarige Jan Svärd.

Den nya avdelningen ska fungera på samma sätt som de så kallade uppdragsplatser som idag finns för till exempel studiefrågor och facklig-politiska frågor. Där kommer den intresserade att hitta information om HBT-frågor och telefonnummer till kontaktpersoner på förbundet. Sidan ska också fungera som diskussionsforum med möjlighet att vara anonym.

En central utgångspunkt för IF Metalls arbete kring HBT-frågorna är att ingen ska diskrimineras i sitt arbete på grund av sin sexuella läggning, säger Jan Svärd. Men den arbetsrättsliga frågan om diskriminering är en sak. Svårare är attityderna och skämten i omklädningsrummen och vid fikaborden.

– Det är viktigt att kunna visa vem man är på sin arbetsplats. På så sätt är det en arbetsmiljöfråga och facket har ett stort ansvar, säger Jan Svärd.

Genom alla mejl och telefonsamtal har han under hösten sett hur engagemanget kring HBT-frågorna har vuxit.

– Den viktigaste insikten vi fått under höstens arbete är hur stor responsen för arbetet med de här frågorna är. Att så många spontant visat sitt stöd.

Arbetsgruppen fortsätta nu sitt arbete med att ta fram fackliga utbildningar kring HBT-frågor och ett utbildningsprogram riktat särskilt till de lokala ombudsmännen.

Men IF Metalls HBT-nätverk siktar inte bara på det lokala planet. I sommar står Stockholm värd för Europride, den stora europeiska festivalen för HBT-personer. Samtal pågår nu mellan IF Metall och de europeiska metallförbunden om en bredare facklig medverkan vid denna festival, avslöjar Jan Svärd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.