Industriarbetarnas tidning

Konfliktåtgärd kan strida mot EU-rätt

11 december, 2007

Skrivet av

Att tvinga fram kollektivavtal med hjälp av stridsåtgärder kan strida mot EU-rätten. Det slår EU-domstolen fast i en principiellt viktig dom.

Domen gäller Viking Lines utflaggning av färjan Rosella till Estland. Färjan trafikerade sträckan Helsingfors och Estland och besättningen är medlemmar i finska sjöfolksförbundet.

Finska facket motsatte sig utflaggningen och fick stöd av Internationella transportarbetarefederationen ITF.

Viking Lines motdrag blev att dra ITF inför domstol. Men inte i Finland utan i England där ITF har sitt huvudsäte.

Den engelska domstolen gick på rederiets linje och ogiltigförklarade fackets stridsåtgärd. Varpå facket överklagade till EU-domstolen.

Utslaget i EU-domstolen innebär att den fackliga stridsåtgärden kan strida mot rätten att fritt etablera verksamhet i EU.

Men samtidigt säger domen att en ”inskränkning i etableringsfriheten” kan accepteras. Men bara om den har ett legitimt syfte, som att skydda arbetstagarna. EU-domstolen anser att det är upp till den nationella domstolen att avgöra om ändamålet var legitimt, det vill säga om stridsåtgärden verkligen syftade till att skydda de anställda.

EU-domstolen ifrågasätter om Vikings Lines utflaggning till Estland verkligen hotade personalens anställningar eller arbetsvillkor.

Läs domen på EU-domstolens hemsida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.